Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

28. 06. 2019. 21:05   >>  21:03 3

SAMIT G20

Mej pozvala Putina da prekine sa destabilizacijom Britanije

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je u Osaki, na marginama samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20) ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine "mjere destabilizacije koje predstavljaju prijetnju Velikoj Britaniji i njenim saveznicima".

U protivnom neće biti normalizacije bilateralnih odnosa, upozorila je britanska premijerka, koja se prvi put sastala s Putinom od afere trovanja 2018. godine, bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

Premijerka je tokom sastanka s Putinom rekla da "posjeduje neoborive dokaze da je Rusija odgovorna" za taj napad trovanjem.

Tereza Mej je kazala da je i pored toga otvorena za mogućnost "drugačijeg odnosa sa Rusijom i da je na Rusiji da izabere drugačiji put" od destabilizirajućeg.

Britanske vlasti su prije tog sastanka, insistirale da razgovor između premijerke i ruskog predsjednika ne predstavlja "normalizaciju bilateralnih odnosa".

Putin je početkom juna rekao da je "okrenuo stranicu" koja se odnosi na špijune i napade, u odnosima sa Velikom Britanijom.

Skripalj i njegova ćerka su 4. marta 2018. godine pronađeni u besvjesnom stanju na jednoj klupi u Solsberiju. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici pošto su otrovani.

London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je odbacila te optužbe.

Afera je izazvala diplomatsku krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane, i Rusije s druge strane, a i jedna i druga strana su protjerale veliki broj diplomata.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније