Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 04. 2019. 20:20 >> 20:26

PARIZU MNOGO GODINU DANA

Merkel: Moguće odgađanje Bregzita do 2020.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je danas da je moguće odgađanje izlaska Velike Britanje iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit) do početka 2020. godine.

"Odgađanje Bregzita za nekoliko mjeseci je moguće, do početka 2020. godine", izjavila je kancelarka na sastanku sa članovima svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Kancelarka Merkel koja se danas sastala s britanskom premijerkom Terezom Mej, rekla je da EU ne želi da nametne Velikoj Britaniji "neuređeni" odlazak iz članstva jer je u interesu Unije da nastavi da ima dobre odnose s tom zemljom.

Njih dvije su razgovarale u Berlinu. Tereza Mej pokušava da dobije podršku vođa EU za dalje odgađanje izlaska Britanije iz Unije.

Tereza Mej želi da ostalih 27 vođa EU odobre odgađanje britanskog izlaska iz Unije do 30. juna sa tim da Britanija može da ode i ranije ukoliko britanski parlament uspije da ratifikuje sporazum o razlazu.

U saopštenju Dauning strita ne navodi se kakvo je mišljenje Angele Merkel o najboljem vremenu za moguće odlgađanje.

Mej i Merkel nijesu davale izjave novinarima kada su se rastale poslije sat i po dugog razgovora.

Ukoliko vođe EU ne odobre odgađanje Bregzita na vanrednom samitu sjutra u Briselu, Britaniju u petak čeka haotičan izlazak iz evropskog bloka bez sporazuma.

Poslije sastanka sa Merkel, Tereza Mej odlazi u Pariz da razgovara sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Šest zemalja EU planiraju da se sastanu uoči samita u srijedu da koordinišu pristup prema molbi Britanije za još jednim odgađanjem roka za Bregzit.

Zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime rekao je da se radi o vođama Francuske, Holandije, Irske, Belgije, Švedske i Danske, koji, prema njemu, treba da se sastanu nekoliko sati prije evropskog samita sjutra uveče da razgovaraju o opcijama. Te zemlje bi bile direktno pogođene u slučaju da se EU i Britanija raziđu bez dogovora.

Francuska nije protiv odgađanja, ali je godinu dana mnogo

Francuska se ne protivi odgađanju istupanja Velike Britanije iz članstva u EU, ali se čini da je suviše dug period od godinu dana kako je to predložio Brisel, saopštila je danas Jelisejska palata.

Pariz "nije zatvoren za druga rješenja, ali sa određenim ograničenjima i ne po svaku cijenu", navela je palata prije sastanka francuskog predsjednika Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej.

U Briselu je sjutra zakazan vanredni samit lidera EU o Bregzitu.

Britanska premijerka je zatražila odgađanje Bregzita do 30. juna, a predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je pomenuo "fleksibilno odgađanje do 12 mjeseci".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније