Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

(B92)

28. 02. 2019. 23:35 >> 23:30

SB O VENECUELI

Odbijene rezolucije SAD i Rusije

SB UN odbio je i ruski i američki nacrt rezolucije o Venecueli, zacementiravši time globalni razdor po pitanju odnosa prema krizi u toj južnoameričkoj državi.

Rusija podržava zakonitog predsjednika Nikolasa Madura, a SAD samoproglašenog privremenog predsJednika Huana Gvaida, prenosi Rojters.

Rusija i Kina stavile su danas veto na nacrt rezolucije SAD, po kojem bi Savjet bezbjednosti UN trebalo da pozove na slobodne i nepristrasne predsjedničke izbore u Venecueli i neometano dostavljanje humanitarne pomoći.

Američki nacrt rezolucije dobio je traženi minimum od devet glasova, što je prisililo Rusiju i Kinu da ulože veto. Južna Afrika je takođe glasala protiv, dok su Indonezija, Ekvatorijalna Gvineja i Obala Slonovače bile uzdržane.

"Glasajući protiv rezolucije neke od članica ovog savjeta nastavljaju da štite Madura i produžavaju patnju venecuelanskog naroda", rekao je specijalni izaslanik SAD za Venecuelu u obraćanju SB.

Savjet je zatim glasao za nacrt ruske rezolucije, u kojem se izražava podrška političkom rješenju u Venecueli i vladi predsjednika Madura kao primarnom koordinatoru međunarodne pomoći.

Ruski nacrt je odbijen, nakon što je dobio samo četiri glasa za. Četiri zemlje su bile uzdržane, a ostatak 15-članog savjeta je bio protiv.

Rezoluciji je potrebno najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica ne uloži veto, prenosi Rojters.

"Veoma smo zabrinuti zbog činjenice da bi današnji sastanak mogao biti iskorišćen kao korak ka pripremi stvarne, a ne humanitarne, intervencije...kao posljedice navodne nemogućnosti Savjeta za bezbjednost da razriješi situaciju u Venecueli", rekao je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzija, nakon glasanja o nacrtu SAD.

"Probleme Venecuele trebalo bi da riješava narod Venecuele", rekao je zamjenik kineskog ambasadora u UN Vu Haitao.

SAD su u ponedjeljak uvele nove sankcije Venecueli, nakon što je nasilno spriječen ulazak humanitarne pomoći u tu zemlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније