Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

22. 02. 2019. 11:28 >> 10:56

SAMIT U VATIKANU

Žrtve zlostavljanja svjedoče pred Papom i biskupima

U Vatikanu se nastavlja samit posvećen prevenciji svešteničkog seksualnog zlostavljanja djece, na kome se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta.

Drugog dana četverodnevnog skupa održaće se sesije, na kojima će se iznositi svjedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve.

Papa Franjo, juče je iznio je plan sa 21 tačkom za borbu protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi, koji bi žrtvama omogućio pojednostavljenu proceduru prijavljivanja zlostavljanja, i u unutrašnje crkvene istrage uključio svjetovne stručnjake.

Papa međutim nije ispunio ključni zahtjev žrtava zlostavljanja - da se svi sveštenici i biskupi koji su prikrivali njihova nedjela isključe iz crkve.

Na samitu se između ostalih, moglo čuti i svjedočenje Afrikanke koju je katolički sveštenik seksualno zlostavljao 13 godina, a zlostavljanje je počelo kad je imala 15 godina.

Ovaj samit bez presedana, sazvan je kao odgovor na novi niz optužbi za seksualna zlostavljanja, između ostalih u SAD-u, Čileu i Australiji, a koja su pogoršala krizu zbog seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi, koja traje više decenija.

To je ključni test za papu, s obzirom na to da se njegova borba protiv zlostavljanja pomno prati u jeku kritike njegovog mandata, koja ne prestaje u konzervativnim krugovima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније