Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 08. 2013. 14:55 >> 14:59

EGIPAT PRED RATOM

U "Maršu gnijeva" ubijen policajac

Hiljade pristalica Muslimanske braće krenulo u „marš gnijjeva". Sukobi s vojskom i policijom već počeli. AFP javlja da je ubijen jedan policajac.

Svjetske agencije prenijele su vijest da je na hiljade Morsijevih pristalica krenulo ka glavnim trgovima Kaira, u „marš gnjeva", kako je taj protest nazvao portparol Muslimanske braće.

Glavne ulice Kaira su blokirane blindiranim vozilima bezbjednosnih snaga Egipta, čiji pripadnici stoje i čekaju naoružani jer imaju naredbu da smiju da pucaju.

Odmah nakon što su svjetske agencije objavile tu vijest, uz konsataciju da se očekuje haos, taj haos je, čini se, i počeo.

Demonstranti su počeli da se sukobljavaju sa prvim pripadnicima vojske i policije na koje su naišli, a koji su postavili punktove širom centra Kaira prije početka marša.

AFP je javio, pozivajući se na egipatsku državnu TV, da je u tim sukobima, već poginuo jedan policajac.

Izvještači svjetskih medija javljaju i da demonstranti uzvikuju „dolje vojni vrh", kao i da među njima ima liberalno orijentisanog stanovništva, a ne samo islamista, koji se protive generalu Sisiju, koji je svrgnuo Morsija.

Podsetimo, portparol Muslimanske braće Gehad el Hadad pozvao je milione na marš protiv vojnog režima koji je svrgnuo Morsija i brutalno rasturio kampove demonstranata u srijedu. „Protesti protiv vojnog puča počeće od svih džamija u Kairu i krenuti ka Trgu Ramzes, poslije molitve", napisao je na Tviteru i dodao da je taj petak „dan gnjeva".

Kako izvještava BBC, ulice Kaira su pune naoružane policije, vojske i oklopnih vozila, koji su opkolili glavne trgove. S druge strane, na kontrademonstracije je pozvao i Front nacionalnog spasenja, koji je protivnik svrgnutog Morsija.

Ima izvještaja i da su na ulice pozvani i „obični” ljudi kako bi zaštitili svoj komšiluk i crkve, širom zemlje. Na meti islamista mogla bi se naći Koptska crkva, budući da neki smatraju da je imala ulogu u svrgavanju Morsija, ocjenjuje BBC.

Egipatska NVO inicijativa za ljudska prava saopštila je da je 25 crkava, zajedno sa privatnim domovima i preduzetnicima, koji pripadaju koptima i drugim hrišćanskim vjerama napadnuti tokom nemira u srijedu i četvrtak.

Sve svjetske agencije podsjećaju da je u Egiptu na snazi vanredno stanje, nakon krvavog obračuna sa pristalicama svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, koji su u Kairu protestovali nedjeljama. Žrtve nasilnog uklanjanja pro-Morsijevih pristalica i njegove partije Muslimanska braća još se broje.

Zvanični podaci govore da je stradalo 638 ljudi, dok je 3.994 povrijeđeno, a nezvanično, na čemu insistiraju Muslimanska braća mrtvih je na hiljade. Oni svoje tvrdnje potkrepljuju slikama iz Kaira na kojima leševi leže po ulicama, džamijama....

Protesti i sukobi s policijom održani su i juče u Kairu i Aleksandriji, a nakon njih je policija izdala i zvanično saopštenje da se protov demonstranata može koristiti bojeva municija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније