Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

04. 12. 2018. 20:35 >> 20:11
5

ULTIMATUM

SAD: Rusija da poštuje sporazum!

NATO je danas podržao stav SAD da Rusija ne poštuje svoje obaveze iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine.

"Pozivamo Rusiju da bez odlaganja potpuno i vjerodostojno poštuje sporazum. Sada je na Rusiji da sačuva INF", navodi se u saopštenju NATO poslije prvog dana sastanka šefova diplomatija zemalja članica Alijanse.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo je izjavio da SAD daju Rusiji rok od 60 dana da se vrati poštovanju INF-a, jer će se u protivnom SAD povući iz tog sporazuma, kako je ranije zaprijetio američki predsjednik Donald Tramp.

"SAD danas saopštavaju da je Rusija prekršila sporazum, i da će (SAD) suspendovati svoje obaveze za 60 dana, osim ako se Rusija bude pridržavala obaveza na način koji može da se provjeri", rekao je Pompeo.

Tramp je u oktobru zaprijetio povlačenjem iz tog sporazuma, ali su Evropljani tada zatražili od SAD da to ne line, jer je taj sporazum osnova evropske bezbjednosti.

Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa su 1987. godine potpisali predsjednici SAD i Rusije, Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније