Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina, objavila B.B. ]

03. 12. 2018. 23:33 >> 23:07
1

VLADA OBJAVILA

Njemci gomilaju prekovremeni rad, a nije im plaćen

Njemci su prošle godine odradili više od 2,1 milijardu prekovremenih sati, a polovina toga nikad nije plaćena, saopšteno je iz njemačke Vlade.

"Toliko prekovremenih sati su zaposleni u Njemačkoj ostvarili prošle godine. To je objavila njemačka Vlada na pitanje stranke Ljevice u Bundestagu. Time je broj prekovremenih sati u poređenju sa 2016. porastao čak 11 odsto", naveli su iz Vlade, prenosi B92.

U prosjeku, svaki zaposleni je prošle godine odradio 54 prekovremena sata od čega 27 besplatno. Trend se nastavlja u prvoj polovini ove godine, a njemački zaposleni su već odradili 1,1 milijardu sati prekovremeno.

Ušteda za poslodavca je ogromna. Prošle godine su zaposleni poslodavcima "poklonili" rada u vrijednosti od 36 milijardi eura. Predstavnici Ljevice od zakonodavca traže hitne mjere i tvrde da su brojke skandalozne i pokazuju kako se poslodavci bogate preko leđa zaposlenih.

Njemački savez sindikata (DGB) smatra skandaloznim činjenicu da pola prekovremenih sati nikada ne bude plaćeno.

"Broj prekovremenih radnih sati je prošle godine premašio sve granice. Radi se o opasnosti po zdravlje radnika", naveli su iz DGB-a.

Najviše prekovremenih sati su nakupili radnici u uslužnim djelatnostima, a najveći rast broja prekovremenih sati zabilježen je u zdravstvenom sektoru. Natprosječno mnogo prekovremenih sati nakupili su i državni službenici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније