Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

03. 10. 2018. 22:07 >> 21:47
1

28 GODINA KASNIJE

Njemačka slavi godišnjicu ujedinjenja, podjele ostale

Njemačka je danas proslavila 28. godišnjicu ponovnog ujedinjenja svog istoka iz zapada, procesa koji po ocjeni kancelarke Angele Merkel još nije završen.

Njemačke vođe izrazile su zabrinutost zbog podjela u društvu i rasta populizma.

Istočna i zapadna Njemačka - nekadašnja Njemačka Demokratska Republika i Savezna Republika Njemačka, ponovo su se ujedinile 3. oktobra 1990. godine, poslije 45 godina hladnoratovske podjele od poraza Njemačke u Drugom svjetskom ratu, a manje od godinu dana poslije pada Berlinskog zida, 9. novembra 1989, kada je istočna Njemačka otvorila svoju čvrsto čuvanu granicu.

Iako je od tada ostvaren veliki napredak, ekonomske i druge razlike izmeđdju zapada i manje bogatog istoka i dalje postoje.

Njemački lideri koji su govorili na ceremoniji povodom današnje godišnjice, ukazali su na zabrinutost zbog podjela i polarizacije u njemačkom društvu, koje nijesu sve na frontu istok-zapad.

Angela Merkel koja je odrasla u istočnoj Njemačkoj, rekla je da "njemačko jedinstvo nije potpuno" i da i danas postavlja izazove.

"Dvadesetosam godina kasnije mi znamo da je ono što zovemo njemačkim jedinstvom proces, dug put koji nas svaki put iznova poziva da slušamo jedni druge", rekla je ona.

Tokom protekle tri godine, dolazak velikog broja izbjeglica i drugih migranata podstakao je veću polarizaciju u Njemačkoj. Nacionalistička partija Alternativa za Njemačku koja ima podršku širom zemlje, ali je posebno jaka na istoku, ušla je u nacionalni parlament prošle godine.

Nasilni desničarski protesti prije mjesec dana poslije ubistva jednog Njemca, koga su navodno ubili migranti, u istočnom gradu Kemnicu samo su uvećali zabrinutost.

"Nećemo dozvoliti da budemo podijeljeni i to nije pitanje istoka i zapada, nije tako jednostavno", rekao je gradonačelnik Berlina Mihael Miler na glavnoj ceremoniji povdom Dana ujedinjenja u zgradi Opere u Berlinu.

Na ceremoniji je govorio i predsjednik Parlamenta Volfgang Šojble koji je pomogao u pregovorima o ponovnom ujedinjenju Njemačke.

"Mi u Njemačkoj takođe vidimo populističku pretpostavku postavjanja 'naroda' protiv političkih protivnika, protiv navodnih i stvarnih manjina, protiv onih koje je narod izabrao. Ali niko nema pravo da kaže da samo on predstavlja narod", rekao je Šojble.

On se založio za "savremeni patriotizam" označen "samopouzdanjem, smirenošću i optimizmom".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније