Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

14. 09. 2018. 15:25 >> 15:10

ČEŠKI PREDSJEDNIK PORUČIO

Glasanje protiv Mađarske u EP je izdaja solidarnosti

Češke poslanike Evropskog parlamenta koji su glasali da se protiv Mađarske pokrene kaznena procedura zbog kršenja demokratskih vrijednosti Evropske unije češki predsjednik Miloš Zeman optužio je za izdaju solidarnosti u okviru Višegradske grupe.

"Znam koji su poslanici glasali protiv Mađarske ili ako želite da personifikujemo, protiv Viktora Orbana. To je nedostatak solidarnosti, u ovom slučaju solidarnosti sa Mađarskom. A prvenstveno oni koji se neprestano zaklinju u solidarnost kada mi u okviru Višegradske grupe iskažemo solidarnost, odjednom je tu mnogo kritike", kazao je sinoć Zeman u intervjuu za TV Barandov.

Češki premijer Andrej Babiš prvo je juče stao uz Mađarsku i distancirao se od glasanja, u srijedu, svojih evroposlanika iz stranke ANO koji su bili za pokretanje "nuklearne opcije" po članu 7 osnovnog ugovora Evropske unije po kojoj bi Madjarska mogla da ostane bez prava glasa u Uniji.

"Ja sam uglavnom zajedno sa Orbanom izdejstvovao da neće biti izbjegličkih kvota i da će biti dobrovoljna relokacija Naravno, ovi napadi EU jednom na Poljsku, jednom na Mađarsku poslije rješavaju parlament i mediji i te besmislice samo unose negativno raspoloženje u EU. To je politika u okviru narednih evropskih izbora. Ja stojim uz Orbana, mi smo saveznici i Višegradska četvorka funkcioniše", kazao je prvo Babiš za proruski portal Parlamentnji list.

Kasnije je, medjutim, na konferenciji za novinare za izdajnike označio samo poslanike ANO koji su se razišli već ranije sa njim dok je za ostale Čehe koji su glasali za kazneni postupak protiv Mađarske kazao da su glasali bez potrebe, jer će ionako o kažnjavanju Mađarske odlučivati zemlje članice EU i da će ih pitati šta ih je navelo da tako glasaju.

"Svako priča o evropskim vrijednostima. Imamo slobodu i demokratiju, projekt koji nam je donio mir. Mi te vrijednosti imamo. Ako neko govori nešto o Poljskoj i Mađarskoj, a onda priča da ja ugrožavam demokratiju, moram da se tome smijem. Imamo problem sa Bregzitom. Ako se Evropa neprestano bude dijelila, to je loše", rekao je novinarima Babiš.

Jedan od Babišovih poslanika u EP, Pavel Telička, upozorio je premijera na Tviteru da se član 7. sporazuma EU ne pokreće protiv Mađarske zbog toga što Orbanova vlada ne želi da prima izbeglice.

"Reč je o drugim uznemirujućim stvarima, kao što je ograničavanje nadležnosti Ustavnog suda,ograničavanje slobode medija, aktivnosti nevladinih organizacija", podsjetio je Telička zašto je protiv Poljske i sada Mađarske EU pribegla "nuklearnoj opciji".

Evropska komesarka pravde Vjera Jourova, inače iz Babišove stranke, upozorila je, medjutim, Češku vladu i svog partijskog šefa, premijera Babiša, da ne nastoje da po svaku cijenu budu solidarni sa Poljskom i Madjarskom koje po ocjeni EU sputavaju demokratije, a založila se za to da isplata sredstava iz zajedničke evropske kase bude vezana za poštovanje pravne države u zemljama članicama.

"Ukoliko neke zemlje kažu da im se to ne svidja, ja moram da ih pitam zar to nije minimum koji morate da garantujete evropskim poreskim obveznicima ukoliko želite njihov novac? Zar ne bi trebalo da im garantujete pravnu državu i to da će nezavisni sudovi suditi i kažnjavati prevare i korupciju vezane za evropski novac?", kazala je u maju na jednoj konferenciji o EU u Pragu Jourova.

Češka evrokomeserka tada je direktno upozorila Poljsku, a važi i za Madjarsku, da Evropa ne želi da u njoj važi da pobjednik izbora grabi sve.

"Ne želimo da kada politička stranka pobijedi na izborima preuzme vlast nad pravosuđem. Pravosudđe mora da bude nezavisno bez obzira na političke promjene", kazala je Jourova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније