Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

20. 07. 2018. 11:34 >> 11:20
1

TRAMPOVI SAVJETNICI

Hamas mora da se promijeni ili da ode

Visoki savjetnik i zet predsjednika SAD Donalda Trampa Džared Kušner, američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman i specijalni savjetnik za Bliski istok Džejson Grinblat optužili su Hamas da je uzročnik "bijede naroda Gaze" upozorivši da, ako se ta organizacija radikalno ne promijeni ili ne smijeni, "nema dobre opcije".

 

 

U zajedničkom članku objavljenom u Vašington postu pod naslovom "Pomoć je pri ruci Palestincima. Sve zavisi od Hamasa", tri zvaničnika su krivicu za ekonomske u humanitarne nedaće u pojasu Gaze svalili na Hamas, islamsku ekstremističku organizaciju koja vlada tom palestinskom teritorijom.

Oni tvrde da hamasovci sprečavaju svaki napredak u mirovnom procesu vodeći "moralno bankrotiran, decenijama star rat koji je odavno izgubljen".

“Jedna realnost je bolno jasna: noćna mora Hamasove vladavine se nastavlja i bespotrebno produžava patnje palestinskog naroda u Gazi”, ocijenili su oni.

Trampovi savjetnici i ambasador Fridman apeluju na Hamas da prizna da je postojanje Izraela permanentna stvarnost, tvrdeći da hamasovci vode svoj rat na račun palestinskog naroda.

Život Palestinaca mogao bi se brzo i značajno promijeniti kada bi Hamas to dozvolio, smatraju autori članka i dodaju da postoje zainteresovane strane koje su spremne da počnu da rade.

"Ipak bez stvarne promjene praćene bezbjednošču, napredak je nemoguć", dodaju oni.

Kušner, Fridman i Grinblat pozvali su Hamas da prestane da provocira Izrael svojim raketama, zmajevima sa zapaljivim materijalom, minobacačkim projektilima, tunelima za napad i drugim aktima agresije za koje su rekli da su samo ojadili stanovnike Gaze i drže ih kao zatočenike.

"Hamas mora odmah prestati da provocira i koordiniše napade na Izraelce i Egipćane i na infratrukturne projekte koje su sponzorisale donatorske zemlje ili organizacije", napisali su oni, zaključivši da "dok se vladavina ne promijeni, dok Hamas ne prizna Izrael, dok se ne budu poštovali raniji diplomatski sporazmi i dok se ne odbaci nasilje, nema dobre opcije".

Autori su ipak ocijenili da postoji "jasna podjela između loših učesnika koji teže da izazovu razaranje, nasilje i ljudsku bijedu i odgovornih lidera koji pokušavaju da stvore bolju i održivu budućnost za svoje građane". Uz to se čini da su voljni da pruže Hamasu šansu za promjenu.

"Ako Hamas demonstrira jasne miroljubive namjere, ne samo riječima, već, što je važnije, djelima, onda čitav niz novih mogućnosti postaje moguć", naveli su oni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније