Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B92, Beta [ Objavio: O.Z. ]

20. 06. 2018. 08:43 >> 08:31
7

NOVA TRAMPOVA ODLUKA

SAD se povukle iz Savjeta UN, burne reakcije

SAD se povlače iz Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavila je američka ambasadorka u UN Niki Hejli, istakavši da je to "organizacija koja nije vrijedna svog imena". Odmah nakon te objave krenula je lavina reakcija.

Objavljujući povlačenje u obraćanju u Stejt departmentu, zajedno sa državnim sekretarom Majklom Pompeom, ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje "nijesu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno tijelo koje služi samo sebi".

"Čineći ovaj korak, želim da bude kristalno jasno da to ne znači povlačenje iz našeg angažovanja u vezi sa ljudskim pravima", dodala je Hejli, prenosi Rojters.

Američka ambasadorka je podsjetila da je prije godinu dana jasno stavila do znanja da će SAD ostati u Savjetu UN samo "ukoliko se sprovedu suštinske reforme".

Prema njenim riječima, jasno je da su ti pozivi na promjene ostali bez odgovora, prenosi AP.

Uz to, Hejli je oštro kritikovala članstvo u Savjetu zemalja kao što su Kina, Kuba, Venecuela i DR Kongo, koje su, kako je navela, i same optužene za kršenja ljudskih prava.

Kritikovala je, takođe, Rusiju, Kinu, Kubu i Egipat jer, kako je navela, osujećuju napore SAD da reformišu Savjet.

Kritike je uputila i zemljama koje, kako je rekla, dijele američke vrijednosti i ohrabrivale su Vašington da ostane u Savjetu, ali "nijesu bile spremne da ozbiljno ospore status kvo".

Hejli je, takođe, rekla da Savjet UN za ljudska prava ima "hronične predrasude protiv Izraela".

Ipak, napomenula je da bi se "SAD rado ponovo pridružile Savjetu" ukoliko to tijelo sprovede reforme.

Kritike zbog povlačenja SAD

U međuvremenu, 12 humanitarnih i grupa za zaštitu ljudskih prava pisale su Pompeu kako bi ga upozorile da će povlačenje SAD iz Saveta UN za ljudska prava "samo pogoršati slabost Savjeta".

Šef UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein rekao je da je zaprepašćen, a odluku SAD ocijenio je kao razočaravajuću. On je naveo da bi Vašington trebalo da pojača svoje angažovanje s obzirom na raširenost kršenja ljudskih prava u svijetu, a ne da se povuku iz Savjeta UN.

Portparolka EU Maja Kocijančič saopštila je da 28-člani blok ostaje "čvrsto i pouzdano posvećen" tom tijelu svjetske organiazcije sa sjedištem u Ženevi, u čijem je sastavu 47 zemalja. U saopštenju EU se navodi da su SAD "uvijek bile u pročelju" zaštite ljudskih prava i "snažan partner" evropskog bloka u Savjetu, a da je sada ta uloga Amerike dovedena u pitanje.

Njemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je zabrinut da bi odnosi Evrope sa Sjedinjenim Američkim Državama mogli da pretrpe "nepopravljivu štetu". On je pozvao Vašington da na svijet ne gleda kao na bokserki ring "u kojem se svako bori protiv svakog".

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je da je odluka SAD o povlačenju iz Savjeta UN za ljudska prava "za žaljenje" i, istovremeno, poručio da podrška Britanije Savjetu ostaje neuzdrmana. "Ne krijemo da Britanija želi reformu Savjeta za ljudska prava, ali smo posvećeni radu na jačanju Savjeta iznutra", saopštio je šef britanske diplomatije, prenosi Rojters.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније