Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

31. 05. 2018. 17:36 >> 17:33

VLADA U KRIZI

Zombiji i Frankenštajni španske politike

Retorika u španskoj političkoj krizi, gdje se premijer Marijano Rahoj suočava sa glasanjem o nepovjerenju zbog korupcionaškog skandala u koji je njegova partija umiješana, postaje sve teža.

Baskijski nacionalisti će u španskom parlamentu glasati za smjenu vlade Marijana Rahoja, čime će otvoriti vrata izboru nove socijalističke vlade, javljaju španski mediji.

Tih pet glasova Baskijske nacionalističke stranke (PNV) moglo bi da bude presudno za izglasavanje nepovjerenja Vladi Španije, što je prošle nedjelje zahtijevala Socijalistička radnička partija Španije (PSOE) Pedra Sančesa.

Za smjenjivanje vlade je potrebno da glasa 176 od 350 poslanika.

Španska javna televizija TVE i vodeći list El Pais prenijeli su da su neimenovani izvori iz vladajuće Narodne stranke potvrdili da su obaviješteni o odluci PNV da glasa protiv Rahojeve vlade.

List El Pais je u uvodniku Rahojevu vladu i vladajuću Narodnu partiju (PP) nazvao "zombijima".

Partija je zatim uzvratila, i navela da bi alternativa bila da socijalista Pedro Sančes uz pomoć anti-establišment i regionalnih političara oformi "Frankenštajn vladu" koja bi bila osuđena na neuspjeh.

Rahojeve šanse za politički opstanak su pretrpjele veliki udarac kada je prošle nedjelje na višegodišnje kazne zatvora osuđeno 29 biznismena i članova PP, među kojima i neki izabrani zvaničnici. Oni su, pored ostalog, osuđeni za prevaru, pranje novca i izbjegavanje poreza.

Taj slučaj je zaokupljao Špance od prvih iznijetih navoda 2013. i doveo je do hapšenja senatora i dugogodišnjeg blagajnika PP Luisa Barsenasa. On je tokom istrage svjedočio da je PP imala tajne fondove koji su punjeni donacijama biznismena i da su neki partijski funkcioneri dobijali neoporezive bonuse pored plata.

Rahojeva partija je takođe kažnjena sa 245.000 eura jer je imala korist od "autentičnog i efikasnog sistema institucionalne korupcije". Premijeru je najviše naškodilo to što je sudska odluka dovela u pitanje njegov lični kredibilitet.

Nakon toga su sve veće partije pozvale Rahoja da se povuče ali je on to odbio, rekavši da je politička nestabilnost loša za zemlju, kao i za ekonomije Španije i EU. Takođe, otkazao je sve planove, uključujući i finale Lige šampiona u Kijevu, da bi se pripremio za debatu u parlamentu.

U Španiji glasanje o nepovjerenju nema za cilj samo uklanjanje premijera već i izbor novog. Kao drugi na izborima 2016, socijalisti su predložili svog lidera Sančesa. Uz podršku svoje partije i ljevičarskog Podemosa, Sančes treba da ubijedi baskijske i katalonske nacionalističke poslanike da ga podrže ne bi li skupio neophodnih 176 glasova za obaranje Rahoja.

Sigurno je da Sančes podršku neće dobiti od partije Sijudadanos. Ta partija desnog centra želi nove izbore na kojima vjeruju da bi njihov lider Albert Rivera mogao odnijeti pobjedu, iako ne i apsolutnu većinu. Popularnost Sijudadanosa je porasla nakon što su od Rahoja zahtijevali agresivniji pristup katalonskom separatističkom pokretu.

Ipak, najjače karte drži Baskijska nacionalistička partija (PNV) koja još nije odlučila kako će sjutra glasati, ali njenih pet poslanika mogu donijeti prevagu i jednoj i drugoj strani.

Rahojev pad bi mogao ugroziti velike koristi koje su Baski dobili u pregovorima o budžetu za ovu godinu, ali je za PNV najgora moguća opcija pobjeda Sijudadanosa na eventualnim izborima, budući da se ta partija protivi ustupcima nacionalistima.

Ako bi PNV ostao uz Rahoja, premijer bi ojačao, bar u teoriji. Međutim, i Sijudadanos i Podemos su najavili da će i sami tražiti glasanje o povjerenju da bi izdejstvovali nove izbore, najvjerovatnije na jesen.

"Rahoj bi mogao preživjeti neko vrijeme, jer je veoma teško da se druge partije dogovore da ga uklone. Međutim, ovo je definitivno početak kraja Rahoja i njegove partije", rekao je Endrju Dauling, ekspert za špansku politiku sa univerziteta Kardif.

Ako Baski podrže socijaliste, Pedro Sančes bi mogao položiti zakletvu već u ponedjeljak. Međutim, manjinski socijalistički kabinet bi u neku ruku zaista bio "Frankenštajn vlada", sačinjena od nacionalista i protivnika mjera štednje koje je jako teško zadovoljiti.

Treću opciju, ostavku, Rahoj je juče odbacio, a u saopštenju iz njegovog kabineta je navedeno da premijer "nije učinio ništa što bi opravdalo povlačenje i da bi to značilo priznavanje krivice".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније