Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS, Objavila P.B. ]

29. 05. 2018. 15:21 >> 15:14

ŠVARCENBERG TVRDI

Bez Hitlera i Staljina ne bi bilo EU

Bivši šef češke diplomatije Karel Švarcenberg smatra da je Evropska unija najveći uspjeh koji je ikada postignut i dodaje da bez Hitlera i Staljina nikada ne bi došlo do evropskog ujedinjenja.

"Sada ponovo mislimo da možemo da savladamo sve nacionalno, zato što je sjećanje na obojicu izblijedjelo", rekao je Karel Švarcenberg na sinoćnjoj konferenciji o evropskim vrijednostima u Ambasadi Mađarske u Beču.

Švarcenberg je naveo da je zato njegova najveća nada za Evropu ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Vjerujem u Evropu", poručio je Švarcenberg dodajući da ima probleme sa pojmom vrijednosti, jer je on suviše nejasan, zbog čega radije voli "pravila".

Prethodno je evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič u svom govoru zatražio više privrženosti vrijednostima, jer globalizaciju mnogi smatraju kao prijetnju, a manji broj kao šansu.

"Kako da integrišemo migrante ako ne možemo da im prikažemo pozitivne vrijednosti. Vjerovati u Boga je lična odluka, hrišćanski korjeni Evrope su činjenica", poručio je Navračič.

Posebna evropska vrijednost je stvaranje zajedništva kroz razlike, rekao je bivši poljski državni sekretar za kulturu i visoko obrazovanje Aleksander Bobko.

Direktor agencije EU za osnovna prava Majkel Oflaherti rekao je da sloboda govora ne smije da bude dovedena u pitanje, a da postoji problem nekažnjavanja govora mržnje.

"Takođe ne može nikada biti evropska vrijednost da se uskrati pravo na azil", poručio je Oflaherti dodajući da je hrišćanstvo važno za evropsku istoriju, ali da ono danas konkuriše sa drugim vjerama, zbog čega je važno pobrinuti se za neutralnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније