Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Dnevnik.hr; Objavila P.B. ]

10. 05. 2018. 08:58 >> 08:56

NAKON TRAMPOVE ODLUKE

Sankcije Iranu ne pogađaju SAD nego Evropu

Velike kompanije, naročito evropske, mogle bi izgubiti milijarde dolara otkazivanjem trgovinskih sporazuma nakon odluke SAD da vrati sankcije Iranu, mada je konačan uticaj nejasan zbog mogućnosti novih pregovora i izuzeća, navode eksperti.

Odluka predsjednika Donalda Trampa da se SAD povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i vrati sankcije toj zemlji znači da kompanije širom svijeta moraju obustaviti ugovorene poslove sa Iranom ili im vlada SAD može uvesti novčane kazne ili sankcije.

Kompanije i zemlje koje imaju trgovinske sporazume sa Iranom imaju između 90 i 180 dana da okončaju te aktivnosti, u zavisnosti od oblasti i vrste proizvoda koji su obuhvaćeni sankcijama.

Firme takođe neće moći da sklapaju nove poslove.

Može se pregovarati o određenim izuzecima, ali SAD nije precizirao koji proizvodi i zemlje mogu biti obuhvaćene tim izuzecima.

Od zaključivanja nuklearnog sporazuma sa Iranom 2015. godine, mnoge evropske kompanije su sklopile trgovinske sporazume sa tom zemljom, pošto Evropa ima tradicionalno jače poslovne i diplomatske veze sa Iranom od SAD.

Tramp je donio najbolniju odluku za Evropu, uprkos pokušaju evropskih lidera da ga ubijede da ne odustaje od sporazuma.

"Američke sankcije Iranu gotovo da ne pogađaju kompanije iz SAD, već prvenstveno evropske", rekao je bivši premijer Švedske Karl Bilt.

Obustavljena saradnja Boinga sa Iranom

Američki proizvodjač aviona Boing sklopio je najveće trgovinske sporazume sa Iranom, a ministar trgovine SAD Stiven Mnukin rekao je da će poslovi biti obustavljeni.

Tramp je ranije danas na sastanku svog kabineta u Bijeloj kući branio odluku o povlačenju SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranon, rekavši da su "haos" i "smrt" uvijek tamo gdje je Iran prisutan, prenosi AP.

On je, međutim, rekao da je otvoren za pregovore o novom sporazumu o nuklearnom programu Irana.

"Postići ćemo ili zaista dobar dogovor za svijet, ili neće biti nikakvog dogovora", rekao je Tramp.

Američki predsjednik sinoć je izjavio da se SAD povlači iz međunarodnog sporazuma sa Iranom i dodao da će ponovo uvesti sankcije toj zemlji narednih mjeseci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније