Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92,I.Š. ]

10. 05. 2018. 08:38 >> 08:30

ŠTA SLIJEDI?

Iran napao Izrael na Golanu, Izrael vratio u Siriji

Iranske snage u Siriji ispalile su veći broj raketa na izraelsku armiju u Golanskoj visoravni. Izrael upalio sirene za vazdušni napad.

 

  

 

To je prvi put da su iranske snage iz Sirije napale Izrael koji je okupirao Golansku visoravan prenio je Rojters i podsjetio da su izraelske snage zauzele tu visoravan 1967. i anektirali je 1981, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Izraelski mediji tvrde da je presretnuto i oboreno oko 20 iranskih raketa. Zatim je Izrael izveo kontra napad na iranske položaje u Siriji, za koji portparol izraelske vojske kaže da je jedan od najvećin napada na iranske položaje posljednjih nekoliko godina.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus izjavio je rano jutros da su gađani položaji odakle su ispaljene rakete na Izrael kao i druga logistička i obavještajna postrojenja i skladišta. Ipak, kako kaže, Izrael ne želi vojnu eskalaciju. Prema izvještajima sirijske državne agencije, izraelske rakete pogodile su vojno skladište, radarsku stanice i još neke iranske položaje.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava sa svoje strane je navela da je izraelska vojska gađala položaje pripadnika libanskog šiitskog radikalnog pokreta Hezbolah u Homsu kao i položaje zapadno od Damaska gdje se nalaze iranski borci. Za sada nema izvještaja o mogućim žrtvama.

Rojtesr navodi da u Izrael sada strahuje da Iran i Hezbolah pokušavaju da u Siriji naprave novi front protiv Izraela, što potkrepljuju navodima da svako malo iran izvede po neki napad na izraelske snage. Izrael inače, podsjeća Rojters, već decenijama Iran smatra najvećom prijetnjom, te takođe konstantno izvodi napade na njihove baze u Siriji.

Cjelokupna situacija sada je dobila i novu dimenziju, nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Ta odluka izazvala je oštre reakcije međunarodne zajednice. Sve oči sada su uprte u Rusiju, koja ima želju da se situacija u Siriji konačno stabilizuje.

Takođe, razmjena raketa između Izraela i Irana dolazi svega par sati nakon što je izraelski premijer učestvovao na vojnoj paradi i šetnji Besmrtnog puka u Moskvi, rame uz rame sa Putinom, ističe još Rojters.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније