Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ jutarnji.hr ]

10. 05. 2018. 07:45 >> 08:07
2

RUSKI NOVITETI

Nakon Kine i SAD, avioni 5. generacije

Jučerašnjom spektakularnom paradom pobjede Rusija je predstavila svoju vojnu moć, a, po ustaljenoj tradiciji, prvi su put prikazani i neki novi oružani sistemi koji ulaze u sastav armije te zemlje.

Među njima je svakako najiščekivaniji bio borbeni avion pete generacije, Su-57. U proslavi je učestvovao jedan par tih lovaca, koji bi u upotrebi trebali da budu kroz koju godinu, iako, osim prototipa, nije proizveden nijedan finalni avion. Su-57 odlikuje odlična sposobnost manevrisanja, veliki dolet, AESA radar, "stealth" tehnologija, zahvaljujući kojoj je maltene nevidljiv za radare. Oružje može da nosi ukupno 12 tačaka, od kojih je šest unutrašnjih.

Cijena oko 70 miliona dolara

Rusija, ipak, kaska za SAD-om i Kinom, koji su svoje lovce 5. generacije već uveli u operativnu upotrebu, pa bi Su-57 trebao da im parira. Smatra se da će cijena gotovog aviona biti oko 70 miliona dolara, znatno manje nego američki F-22 i F-35. Interes za njega je iskazala Indija, koja je s Rusijom razvijala dvosjednu varijantu FGFA, koja bi koštala stotinjak miliona dolara, no prije nekoliko sedmica Indija je program napustila zbog kašnjenja i nezadovoljavajućih sposobnosti baznog Su-57.

Kinžal preletio Moskvu

U vazduhu je prvi put pokazan i hipersonični projektil Kinžal, koje su nosili presretači MiG-31. To je jedno od najnovijih ruskih oružja, dometa oko 2,000 km i maksimalne brzine 10 maha, namjena mu je strateška, a već je u upotrebi u Južnoj vojnoj oblasti, koja obuhvata područje uz Crno more i Ukrajinu. Kinžal je baziran na kvazibalističkoj raketi Iskander-M, a rezultat je intenzivnog rada na hipersoničnim oružjima. U upotrebi je već i hipersonična protivbrodska raketa 3M22 Cirkon.

Budućnost ratovanja - dronovi  i besposadna vozila

Prvi put su predstavljena i besposadna vozila Uran-6 i Uran-9. Uran-9 je borbeno vozilo, naoružano s 30mm topom 2A72, mitraljezom kalibra 7,62mm, 4 protivoklopne rakete 9M120 Ataka, te šest nevođenih raketnih bacača Šmel.

Uran-6 je  nenaoružano oklopljeno vozilo namijenjeno uništavanju mina. Za razliku od naoružanog rođaka, Uran-6 nije ruski projekat već je proizveden po licenci hrvatskog besposadnog vozila za razminiranje MV-4 kompaanije Dok-Ing. Od bespilotnih letjelica, premijeru su imali bespilotni helikopteri Katran i letjelice Korsar, doleta oko 100 kilometara.

Svi ti sistemi korišćeni su ruskim operacijama u Siriji.

Armata ponovo "zvijezda" parade

U paradi su ponovno učestvovali i revolucionarni tenkovi T-14 Armata, prvi četvrte generacije u svijetu, koji su počeli ulaziti u operativnu upotrebu, a  defilovali su primjerci iz sastava 2. gardijske moto – streljačke divizije Tamanskaje.

Za taj su tenk interes već iskazali Indija i Egipat, a cijenom od oko četiri miliona dolara više je nego dvostruko jeftinijh od američkog M1A2 Abramsa, od kojeg ima bolje karakteristike. Kao i prošle godine, upadljiv je izostanak teškog borbenog vozila pješadije T-15 Armata, za koje nije ugovorena proizvodnja, te se od njeg, sva je prilika, odustalo, ali ponovno su "paradilara" borbena vozila pješadije Kurganjec-25, koja bi trebala zamijeniti seriju vozila BMP.

Prvi je put prikazano i teško vozilo za vatrenu podršku BMPT Terminator 3, na trupu tenka T-90, a naoružano je s dva topa kalibra 30mm četiri protivoklopne rakete 9M120 Ataka. Čak 300 primjeraka je već naručio Alžir u varijanti Terminator 2, a ulogatog vozila je zaštita tenkova u urbanom ratovanju.

Terminatori za rusku vojsku su naručeni tek krajem prošle godine, što govori da je u odluci prevagu donijelo iskustvo iz Sirije. Kao T-14, i Terminatori i tenkovi T-72B3M iz sastava su divizije Tamanskaje.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније