Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

s.đ. [ RSE ]

08. 05. 2018. 11:07 >> 12:33
2

PUTINOM PRED IZAZOVIMA

Hoće li ruski postsovjetski car ostati obučen?

Ruski predsjednik Vladimir Putin preuzeo je četvrti, i drugi uzastopni, mandat predsjednika Rusije za narednih šest godina nakon što je pobijedio na izborima u martu i pred njim su veliki izazovi s kojima mora da se suoči - od odnosa sa Zapadom do ekonomije, pišu svjetski mediji.

Ako bivši špijun KGB-a završi svoj puni mandat, dominiraće ruskom politikom skoro četvrt vijeka.

"Cio moj život ću biti posvećen služenju našem narodu i našoj domovini", rekao je Putin u kratkom obraćanju stotinama velikodostojnika, obećavajući da će "obnoviti snagu, prosperitet i čast" ruskoj državi," kazao je Putin na inauguraciji.

U međuvremenu, Aleksej Navaljni, opozicioni lider i žestoki Putinov kritičar, objavio je na Twitteru da je pušten iz pritvora nakon što ga je u subotu privela policija tokom protesta koje je organizovao protiv Putina u centru Moskve. Navaljni je bio pozvao svoje pristalice da širom Rusije izađu na ulice dva dana uoči Putinove inauguracije.

'Hoće li Putinov novi mandat nešto promijeniti?'

Strane diplomate ne vjeruju da će se ruski obračuni sa Zapadom koji su dominirali u posljednje četiri godine ublažiti tokom Putinovog novog mandata, piše agencija Reuters:

"Tenzije u proteklih nekoliko nedjelja zbog pojačanih sankcija SAD-a Rusiji, sukoba u Siriji i trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj zabrinule su neke diplomate zbog mogućnosti da bi sukobi mogli da izmaknu kontroli".

Reuters kao Putinovu potencijalnu slabost navodi rusku ekonomiju.

'Ekonomska strategija za novi mandat'

Tom temom bavi se i Bloomberg koji objavljuje da je Putin obećao Rusima "presudan proboj" u životnom standardu, kao i da razmišlja o imenovanju istaknutog ekonomskog reformatora koji bi mu pomogao u obavljanju tog važnog posla.

Bloomberg tvrdi da Putin za tu poziciju razmišlja o imenovanju Alekseja Kudrina, bivšeg ministra finansija, koji bi radio na podizanju ekonomskog rasta i obnovi ekonomskih veza sa SAD-om i Evropom.

"Putin razmišlja i o postavljanju svog ekonomskog savjetnika Andreja Belusova za potpredsjednika Vlade, čime bi se napravila protivteža Kudrinu. Belousov podržava snažnu ulogu države u privredi," objašnjava američka agencija.

Navodi se i da bi on mogao preuzeti ulogu načelnika za ekonomiju od Igora Šuvalova, koji je poznat po njegovom tržišnom pogledu i vezama sa tajkunima iz privatnog sektora.

"Očekuje se da premijer Dmitrij Medvedev zadrži svoj položaj, što će zvanično biti potvrđeno u utorak. Druge vodeće pozicije biće popunjene do kraja ove nedjelje," tvrdi Bloomberg.

Agencija objavljuje i da se očekuje da će Putin formalizovati svoje ekonomske ciljeve u dekretu koji će biti potpisan ubrzo nakon njegovog inauguracije, koji bi uključio i ogroman rast troškova u dugo zanemarenim područjima poput zdravstvene zaštite, obrazovanja i infrastrukture.

"Od ljudi upućenih u Putinove planove stižu informacije da će bolni potezi, poput povećanja poreza i podizanja starosne granice za odlazak u penziju doći vjerovatno kasnije," navodi Bloomberg.

'Vodič za snalaženje u Putinovoj Rusiji'

New York Times piše da je Putinov četvrti mandat na burnom početku, i piše o zakonima koje je Putin slijedio na domaćem i međunarodnom terenu tokom većeg dijela svoje vladavine.

Prvo, katastrofa, piše New York Times, prirodna ili ona koju je čovjek izazvao, čini državu ranjivom. Poslije eksplozije, poplave ili vatre, neprijatelji države mogu da pokušaju da odgovornost prebace na vlast. Kako se izvještava o nekoj vanrednoj situaciji važno je koliko i rješenje te situacije. Zbog toga je Kremlj požurio da stavi pod kontrolu sve televizijske kanale odmah nakon prvih katastrofa Putinove vladavine, piše New York Times.

"Jedna od posljedica ovog uvjerenja je ubjeđenje da su sve informacije koje se distribuiraju putem kanala izvan državne kontrole, uključujući i socijalne medije, štetne i finansirane iz inostranstva," navodi taj list.

Drugo, prijetnja potiče samo iz spoljnog ili stranog izvora, i nagovještaji da su veliki strani interesi iza određenog problema, prvi je potez državnih medija nakon bilo kakve katastrofe ili potencijalno štetne epizode.

I kao treće, njujorški dnevnik navodi da državni službenik odgovara samo svojim nadređenim, a ne javnosti, a to znači da podređeni može biti odgovoran, ali nadređeni u samom vrhu može se posmatrati samo kao spasitelj, koji nije odgovoran za bilo kakve greške.

'Putin: Ruski postsovjetski car'

Lik i djelo Vladimira Putina tema je i za agenciju France Press čiji tekst prenosi Yahoo!, a koja navodi da je on potvrdio svoj autoritet u Rusiji tako što je umanjio protivljenje i ponovno potvrdio izgubljenu moć Moskve u inostranstvu.

"Na međunarodnoj sceni, on se bavio sa tri američka predsjednika, kreirao je novo rivalstvo između Moskve i Zapada, i to tako što je odvojio Krim iz Ukrajine i pokrenuo je ključne intervencije u Siriji," navodi agencija.

AFP podsjeća da ga je Forbes imenovao za najmoćnilju ličnost na svijetu posljednje četiri godine, kao i da je pažljivo negovao imidž moćnog lidera u čemu su mu pomogle obnažene fotografije na kojima jaše konja u sibirskoj divljini.

Agencija podsjeća i na ključne dijelove njegove biografije, ali i na stavove, poput onih koji se odnose na njegovo odrastanje u Sankt Peterburgu (nekadašnji Lenjingrad).

"Lenjingradske ulice su me naučile jedno: ako je borba neizbježna, morate prvi da udarite," rekao je Putin 2015. godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније