Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 03. 2018. 16:53 >> 16:50
1

IZMEĐU EU I LONDONA

Dobar napredak oko Bregzita

Glavni pregovarači Evropske unije i Velike Britanije za Bregzit, Mišel Barnije i Dejvid Dejvis, postigli su danas u razgovoru u Briselu "dobar napredak" o pitanju perioda tranzicije, saopštili su evropski izvori.

 

 

 

Pregovori između dvije strane koji su u toku odnose se na uslove perioda tranzicije poslije Bregzita, odnosno zvaničnog izlaska Britanije iz EU u martu iduće godine.

Taj period traži London da bi se izbjegle posljedice naglog prekida dok se ne sklope trgovinski sporazumi između Britanije i EU.

Dogovor o tom pitanju biće uključen u Ugovor o povlačenju Britanije iz EU koji treba da, između ostalog, reguliše tri ključna pitanja - sudbinu evropskih državljana u Britaniji i britanskih u EU, cijenu razdvajanja i budućnost granice između britanske pokrajine Sjeverna Irska i Republike Irske poslije Bregzita.

"Izgleda da je ostvaren dobar napredak, ali čekamo da vidimo šta će Barnije i Dejvis reći", rekao je danas za Frans pres jedan neimenovani evropski izvor blizak pregovorima.

Drugi izvor je potvrdio da "stvari izgleda teku dobro".Vođe evropske dvadesetsedmorice treba u petak da usvoje na samitu u Briselu svoj stav o pregovorima o budućim trgovinskim odnosima između dvije strane.

"Pregovori o Bregzitu napreduju", rekao je danas irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovenej preko svog Tviter naloga.On je dodao da napredak o irskom pitanju ostaje važan prioritet za obje pregovaračke strane, i potvrdio čvrstu solidarnost Irske sa njenim partnerima u EU.

Pitanje granice između Irske, članice EU, i britanske oblasti Sjeverna Irska postalo je posljednjih nedjelja najveći kamen spoticanja u pregovorima.

EU je krajem februara predstavila tekst od 120 strana u kome se pravnim jezikom formulišu kompromisi koje su postigle u decembru dvije strane o tri glavna pitanja razlaza.

Međutim britanska premijerka Tereza Mej je žustro kritikovala taj tekst i rekla da nikad neće prihvatiti predlog oko granice između Irske i Sjeverne Irske, kojim se, po njoj, prijeti integritetu zemlje.EU je predložila da se izbjegne tvrda granica između Sjeverne Irske i Irske u slučaju da nikakvo drugo zadovoljavajuće rješenje ne stigne iz Velike Britanije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније