Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

12. 03. 2018. 09:08 >> 09:04

POMPEO TVRDI

Trampu su jasni rizici sastanka sa Kimom

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo izjavio je povodom odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da se sastane sa vođom Sjeverne Koreje da su američkom predsjedniku "jasni rizici".

 


 

"Tramp to ne radi za predstavu, on ide tamo da riješi problem", rekao je Pompeo za Foks njuz (Fox News).

Predsjednik SAD je rekao da bi predstojeći samit, čiji bi detalji tek trebalo da budu određeni, mogao da dovede do "najznačajnijeg dogovora za svijet", navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Ipak, kritičari su upozorili da bi te dvije zemlje mogle da se nađu u gorem položaju nego ranije ako pregovori prođu loše.Nijedan američki predsjednik nikada se nije sastao sa vođom Sjeverne Koreje, a takav samit ranije je bio moguć samo ako Pjongjang učini velike ustupke.

Tramp je iznanadio mnoge u američkoj administraciji ali i izvan nje u četvrtak kada je navodno odmah pozitivno odgovorio na predlog vođe Sjeverne Koreje Kim Džong Una da se sastanu, a susret bi trebalo da bude održan do kraja maja.Vlasti Južne Koreje saopštile su da još nijesu dobile odgovor Pjongjanga o detaljima najavljenog samita između sjevernokorejskog lidera i američkog predsjednika.

Južnokorejski zvaničnici su naveli da je Kim Džong Un spreman da odustane od nuklearnog oružja, ali detalji najavljenog sastanka još nijesu poznati.

Iz Seula ocijenjuju da Sjeverna Koreja tom pitanju pristupa oprezno i da joj je potrebno vreme za organizaciju.

Tenzije između Sjeverne Koreje i SAD dodatno su pojačane u 2017. kada je Pjongjang zaprijetio da bi mogao da ispali rakete u smjeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je Donald Tramp obećao Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i bijesom".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније