Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

06. 03. 2018. 08:24 >> 08:20
1

TOPAO PRIJEM

Kim i Južnokorejci razgovarali o samitu

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un razgovarao je s izaslanicima južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina o mogućem međukorejskom samitu, saopštili su danas obje strane učesnice razgovora, što se smatra novim znakom odmrzavanja njihovim odnosa.

  

 

 

Diplomate koje su juče došle u Pjongjang su najviši južnokorejski zvaničnici koji su doputovali u Sjevernu Koreju poslije više od 10 godina.Sjevernokorejska agencija KCNA je prenijela da je Kim "toplo primio" Južnokorejce, koji su mu predali pismo predsjednika Muna.

"Pošto je saslušao specijalnog izaslanika o namjerama predsjednika Muna na temu samita, razmijenio je mišljenja s njima i dao odobrenje", navela je agencija.Seul je, međutim, saopštio da nije postignut nikakav dogovor o samitu, koji bi bio prvi od 2007.

"To nije dogovor, to su razgovori", rekao je izvor iz južnokorejskog predsjedništva, dodavši da su dvije strane "nekako razmijenile stavove" i o drugim pitanjima.Kim je s južnokorejskom delegacijom razgovarao više od četiri sata, tokom večere u centrali Radničk

e partije u Pjongjangu.Iz Južne Koreje je naznačeno da će detalji posjete biti objavljeni danas, po povratku delegacije.

U delegaciji su, pored ostalih, bili i šef obavještajne službe Južne Koreje Suh Hun i zamjenik južnokorejskog ministra za ujedinjenje Čun Hae-sung.Zvanični list Radničke partije "Rodong sinmun" je danas posvetio naslovnu stranu posjeti Južnokorejaca.

Na glavnoj slici je pored Kima i delegacije bila i Kim Jo Džong, sestra sjevernokorejskog lidera.Ona je bila jedna od centralnih tema tokom Zimskih Olimpijskih igara u Pjongčangu, zatvorenih 25. februara, na kojima je došlo do značajnog zbližavanja dvije Koreje poslije dvije godine tenzija zbog nuklearnog i raketnog programa Pjongjanga.

 

 

 

Njen dolazak u Južnu Koreju je značio prvu posjetu nekog člana vladajuće sjevernokorejske porodice Jugu od Korejskog rata. Tom prilikom ona je u ime svog brata prenijela Munu poziv na samit u Pjongjangu.Mun nije odmah odgovorio, rekavši da treba obezbijediti dobre "uslove" za dijalog.Južnokorejska delegacija bi sj

utra trebalo da otputuje u Vašington, da bi prenijela dešavanja iz Sjeverne Koreje.

SAD žele da usvoje nove unilateralne sankcije Pjongjangu, najstrože otkako je Donald Tramp u Bijeloj kući.

Sjeverna Koreja je saopštila da je spremna da razgovara sa SAD bez preduslova, ali i da se neće odreći nuklearnog oružja, neophodnog, kako tvrde u Pjongjangu, za odvraćanje američkih prijetnji.Vašington je sa svoje strane kao preduslov za razgovore postavio konkretne korake Pjongjanga ka denuklearizaciji.

Nije jasno da li je u jučerašnjim razgovorima bilo govora o denuklearizaciji, ali je zvaničnik južnokorejskog predsjedništva rekao da "vjeruje" da jeste.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније