Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

05. 03. 2018. 11:48 >> 19:56

POBOLJŠANJE ODNOSA

Južnokorejska delegacija stigla u Pjongjang

Visoka delegacija Južne Koreje stigla je danas u Pjongjang u dvodnevnu posjetu u čijem fokusu bi trebalo da bude poboljšanje odnosa i rješavanje krize oko sjevernokorejskog nuklearnog programa, prenijela je agencija Jonhap.

 



Desetočlana delegacija koju predvodi Čung Eui-jong, savjetnik za nacionalnu bezbjednost i specijalni izaslanik predsjednika Mun Džae-ina, sastaće se i sa sjevernokorejskim predsjednikom Kim Džong Unom. U delegaciji se nalazi i šef obavještajne službe Južne Koreje Suh Hun.

Odnosi između dvije Koreje poboljšali su se nakon Zimskih Olimpijskih igara, koje su održane u južnokorejskom gradu Pjongčangu, na kojim je prisustvovala delegacija Sjverne Koreje. 

Tokom dvodnevne posjete, južnokorejska grupa će se fokusirati na utvrđivanje uslova za pregovore koji za cilj imaju odbacivanje nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, kao i dijalog izmeđui Vašingtona i Pjongjanga.

Čung je ranije rekao da će dostaviti rezoluciju za održavanje dijaloga i poboljšanje odnosa između Južne i Sjeverne Koreje za denuklearizaciju Korejskog poluostrva južnokorejskog predsjednika, Mun Džae Ina.

"Planiram da održim detaljnu diskusiju o različitim načinima za nastavak pregovora između, ne samo Južne i Sjeverne Koreje, već i Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država (SAD)", rekao je Čung.

Ukoliko zvanični Pjongjang pokaže volju za razoružanjem tokom posjete zvaničnog Seula, postoje spekulacije da bi Pjongjang i Vašington mogli da uspostave sopstveni dijalog o nuklearnom oružju Sjeverne Koreje.

Međutim, Pjongjang je više puta ponovio da o svom nuklearnom programu neće pregovarati, dok su SAD jasno poručile da ne žele "prazne" pregovore i da su sve opcije, uključujući i vojne - na stolu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније