Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

25. 01. 2018. 13:00 >> 12:27
1

OBJAVILI PROGLAS

Sjeverna Koreja poziva na ujedinjenje sa Južnom

Sjevernokorejske vlasti objavile su proglas kojim su pozvale "sve Korejce u zemlji i inostranstvu" da "promovišu kontakt i saradnju Sjeverne i Južne Koreje" i ovu godinu učine "znamenitom" za istoriju svoje zemlje.

 

 

 

U proglasu koji je u srijedu uveče objavila sjevernokorejska novinska agencija KCNA, Korejci se pozivaju da "udruže svoje napore u nastojanju da unaprijede odnose Sjevera i Juga i da načine pomak ka ujedinjenju".

"Hajde da što prije unaprijedimo odnose sjevera i juga i utremo širok put ružičastoj budućnosti nacije koja će biti ponovo ujedinjena, snažna i uspješna", navodi se u proglasu.

U proglasu se poziva na "odlučno suprotstavljanje svim preprekama" na putu poboljšanja odnosa, na ublažavanje vojne napetosti i stvaranje miroljubive klime na korejskom poluostrvu.

"Promovišimo kontakte, putovanja i razmjenu između Sjevera u Juga kako bi nestale podjele", navodi se uz poziv svim sunarodnicima da unište izazove na putu ujedinjenja i da Sjever i Jug sami riješe sve sporove.

"Pozivamo sve Korejce da čvrsto vjeruju u svijetlu budućnost nacije i da se svi kao jedan bore za sveti cilj da ovu godinu učine važnom godinom velikih promjena koje će vječno sjati u istoriji nacionalnog ujedinjenja", navodi se u proglasu usvojenom na sastanku sjevernokorejskog rukovodstva.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un je u novogodišnjem obraćanju pozvao na ujedinjenje dvije države, ocijenivši da je ova godina značajna i za Sjever koji obilježava 70 godina postojanja, i za Jug koji je domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Dvije Koreje su dogovorile nastup sjevernokorejskih sportista na Igrama, zajednički defile na otvaranju pod zastavom ujedinjene Koreje a imaće i zajedničku reprezentaciju u ženskom hokeju na ledu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније