Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Mina ]

12. 01. 2018. 14:50 >> 23:11
3

JUNKER JASAN

Ciljano ćemo raditi na proširenju

Predsjednik Evropske komisije (EK), Žan Klod Junker kazao je da do kraja ovog mandata Komisije nijedna država neće ući u EU, jer nijesu ispunjeni svi uslovi za to, ali je ocijenio da će EK, tokom narednog mandata, na tome svakako raditi bliže i ciljano.

"Obaveza sljedeće Komisije, od novembra 2019. do novembra 2024, biće da pogura zemlje članice i javno mnjenje u tom pravcu", poručio je Junker.

Junker i bugarski premijer Bojko Borisov su ocijenili da će pitanje približavanja Zapadnog Balkana Uniji biti evropski prioritet u narednom periodu.

"Zadovolji smo što se bugarsko predsjedavanje zauzima za pitanje Zapadnog Balkna i poklanja mu pažnju koje ono zaslužuje", poručio je Junker poslije sastanka EK i bugarskih zvaničnika u Sofiji.

Junker je najavio da će u Sofiji 17. maja biti održan Samit Zapadnog Balkana i EU, a da će on tokom posjete regionu, planirane za kraj januara, lično razmotriti očekivanja različitih igrača na Zapadnom Balkanu.

"Kada je ova Komisija počela sa radom ja sam rekao da neće biti moguće u toku njenog mandata primiti nove članice u EU. Pripreme nijesu dovoljno odmakle da bismo to uradili. Ali tokom sljedećeg mandata EK svakako ćemo na tome raditi bliže i ciljano", poručio je Junker.

On je naglasio da je veoma važno za Zapadni Balkan da zadrži i ima potvrđenu evropsku perspektivu.

"U suprotnom postoji opasnost u ovom komlikovanom regionu Evrope da dođe do događaja koji nas mogu vratiti u rane 90-te prethodnog vijeka, a to svakako ne želimo", zaključio je Junker, prenosi Tanjug.

Bugarski premijer Bojko Borisov dodao je da je približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU "jasna tema" za EU.

On se složio sa stavom Junkera da je od ključne važnosti poboljšanje povezanosti na Zapadnom Balkanu.

Na zajedničkoj konferenciji za medije, poslije sastanka EK i bugarske vlade, poručeno je da pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU neće uticati na kalendar pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU niti će EU smanjivati budžet namijenjen izgradnji infrastrukture na Zapadnom Balkanu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније