Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

20. 12. 2017. 11:44   >>  11:11

TEŠKA PROCEDURA

Junker :EK neće srušiti mostove sa Poljskom

Evropska komisija (EK) prvi put u istoriji Evropske unije mogla bi danas iz Brisela da uputi predlog iz člana sedam osnovnog sporazuma Unije da zemlje članice izglasaju da je u jednoj od članica, Poljskoj, ugrožena pravna država i osnovne evropske vrijednosti, međutim šef EK Žan-Klod Junker izjavio je da ni tada neće biti srušeni svi mostovi za dijalog.

 

 

 

"Nijesmo u ratu sa Poljskom. To je teška procedura ali nadam se do kraja da ćemo ipak približiti stavove. Sigurno nijesmo srušili sve mostove sa Poljskom", kazao je sinoć Junker, javljaju poljski mediji.

Za razliku od potpredsjednika EK Fransa Timermansa, zaduženog za dijalog u mehanizmu procjene valjanosti pravne države u Poljskoj koja je zbog kontroverznih reformi nove poljske konzervativne vlade stranke Pravo i pravda pokrenuta još početkom 2016. godine, Junker je do sinoć oklijevao da preporuči tu "atomsku opciju" iz člana sedam.

Junker je očekivao najavljeni telefonski razgovor sa novim poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, do koga nije došlo, piše današnja Gazeta viborča pozivajući se na diplomatske izvore.

EK bi danas trebalo samo da uputi prijedlog zemljama članicama da izglasaju ocjenu da su u Poljskoj, posebno zbog najnovije kontroverzne reforme pravosuđa, ugrožene osnovne vrijednosti EU, za šta je potrebna većina od 22 zemlje a ako to članice učine, vjerovatno tek za nekoliko mjeseci, glasalo bi se o sankcijama, među kojima je najteža oduzimanje Poljskoj prava glasa u EU, za što je potreban konsenzus svih članica osim Poljske o kojoj se glasa.

Veto na bilo kakve sankcije Poljskoj već je najavila Mađarska.

"Nadam se da na Savjetu EU nećemo glasati, nego pregovarati sa Varšavom. Zar Poljska nema u rezervi ama baš nikakve ustupke koje bi mogla da ponudi Briselu", kazao je za Gazetu viborču neimenovani visoki evropski diplomata.

Bugarska kao buduća predsjedavajuća EU za sada još nema predstavu kako bi organizovala i za kada bi zakazala to prvo glasanje o Poljskoj, zato što je taj mehanizam procjene valjanosti pravne države i sistemskih rizika po osnovne vrijednosti EU relativno nov, od 2014. godine a Poljska bi bila prva članica protiv koje bi bio upotrijebljen.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je povodom spora sa EK da Poljska neće nikoga u EU moliti da je ne kazni za reformu pravosuđa koju ima suvereno pravo da sprovodi a da će to biti suverena odluka EK.

Istvremeno je izrazio spremnost da sa EK i dalje vodi dijalog i o reformi pravosuđa kao i nadu da će za godinu, godinu i po dana uprkos sporovima Poljska i EK naći načina kako da saradjuju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније