Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

24. 10. 2017. 08:38 >> 08:07

KONGRES

KP Kine:Đinping kao Mao Cedung

Ime kineskog predsjednika Si Đinpinga upisano je danas u Program Komunističke partije Kine, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Cedungom, javila je agencija Frans pres.

 

 

 

"Misao Si Đinpinga o socijalizmu na kineski način karakterističan za novu eru, od sada se nalazi i u programu partije", navodi se u saopštenju sa 19. Kongresa kineske Komunističke partije čiji su delegati jednoglasno glasali za tu odluku.

Si je postao prvi kineski lider od Mao Cedunga, koji je bio na čelu Kine od 1949. do 1976. godine, čije je ime upisano u program partije dok još vodi zemlju.Kineski predsjednik (64), na čelu partije od 2012, sigurno će sjutra biti izabran za novi petogodišnji mandat kao vođa stranke i zemlje.

"Si će dobiti vanrednu moć i položaj sličan Mao Cendungu", izjavio je Frans presu politikolog Vili Lejm i dodao da bi Siju, kao i Maou, moglo da bude omogućeno da doživotno vlada, dokle god je zdrav.

"Misao Sija služiće kao vodič u radu Partije", navodi se u amandmanu programa, za koju su glasali svi delegati, njih 2.300. U tekstu se dodaje da "partija vlada cijelom zemlje i da je s toga Si apsolutni lider".

Si je poslije glasanja rekao da je pred kineskim narodom "velika i svjetla budućnost", javila je agencija AP."U ovom trenutku se osjećamo ponosnije i s većim samouvjerenjem, ali istovremeno i sa snažnim osjećajem odgovornosti", dodao je kineski predsjednik.Prethodnici Sija, Đang Cemin i Hu Đintao, takođe se nalaze u prokgramu KPK, ali su njihova imena upisana tek pošto su otišli sa vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније