Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 02. 2013. 12:17 >> 09:17
1

IZNENADA

Papa: Više nemam snage, povlačim se.

Papa Benedikt XVI, najavio je iznenada povlačenje sa funkcije 28. februara.

Benedikt, čije je svetovno ime Jozef Racinger, rođen je 16. 4.1927., a za vrhovnog poglavara Rimo-katoličke crkve izabran je 19. aprila 2005.

Prvi je Nijemac ustoličen u Vatikanu i sa 78 godina najstariji kardinal koji je imenovan za papu.

Vatikan je najavio da će novi papa biti izabran prije Uskrsa, do 31. marta.

Poglavar rimokatoličke crkve je lično najavio povlačenje na latinskom tokom sastanka sa kardinalima i zatražio sazivanje konklave kako bi se izabrao njegov nasljednik.

"Pošto sam preispitao savjest pred Bogom, siguran sam da više nemam dovoljno snage da budem na čelu Rimske biskupije," rekao je papa.

Papa je rekao da je nakon dosta ispitivanja svoje savjesti pred Bogom, shvatio da njegova snaga, zbog godina nije dovoljna da bude na čelu katoličke crkve.

"U današnjem svijetu, koji se brzo mijenja i potresaju ga pitanja od suštinske važnosti, da bi bio na čelu Katoličke crkve neophodna je snaga uma i tijela, snaga koja je u meni posustajala u poslednjih nekoliko mjeseci, do te mjere da moram da priznam da sam u nemogućnosti da u potpunosti ispunim zadatak koji mi je dodjeljen”, naveo je Papa u obraćanju.

"Papa je najavio da će napustiti svoje mjesto 28. februara u 20 sati. Tada počinje period 'prazne stolice' (sede vacante)", rekao je portparol Svete Stolice Federiko Lombardi.

Mediji prenose da je ta odluka praktično bez presedana u istoriji Katoličke crkve.

Papa Benedikt XVI došao je na mjesto poglavara Rimokatoličke crkve u aprilu 2005., nakon smrti Pape Jovana Pavla Drugog. U vrijeme kada je izabran imao je 78 godina i bio je jedan od najstarijih izabranih papa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније