Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

25. 08. 2017. 21:39 >> 21:16

OŠTAR ODGOVOR

Šidlo: Makron neiskusan pa je arogantan

Poljska premijerka Beata Šidlo oštro je danas odbacila optužbe predsjednika Francuske Emanuela Makrona da se Poljska samoizolovala i da radi protiv Evrope, poručivši da arogantne izjave francuskog predsjednika proizilaze iz njegovog neiskustva.

Šidlo je poručila Makronu da bi mu bolje bilo da se bavi problemima Francuske, kako bi postigao tako sjajne privredne rezultate i bezbjednost građana kakve ima Poljska i garantovao Francuzima bezbjednosti u kakvoj uživaju Poljaci.

"Imamo jednaka prava kao i sve ostale članice EU i koristićemo ih za dobro Poljske i Poljaka. Poljska nije u sukobu ni sa jednom zemljom EU, ni sa samom Unijom. O budućnosti Evrope neće odlučivati predsjednik Francuske, niti ijedan pojedinačni lider, već sve članice zajednice", kazala je premijerka Šidlo portalu wPolitice.pl.

Šidlo je rekla i da bi "došapnula gospodinu predsjedniku Francuske da bude pomirljiviji i da ne razbija Evropu".

"Možda njegove arogantne izjave proizilaze iz političkog neiskustva, što primam s razumijevanjem, ali očekujem da će brzo nadoknaditi te mane i biti uzdržaniji. Po pitanju radnika poslatih na posao u inostranstvo Poljska i Srednja Evropa brane principe jedinstvenog tržišta, a Francuska nastoji da demontira taj stub EU", kazala je Beata Šidlo.

Francuski zvaničnik: Makron kritikovao poljsku vladu a ne narod

Francuski predsjednik Emanuel Makron iznio je kritike na račun vlade u Poljskoj a ne naroda, izjavio je danas neimenovani francuski zvaničnik.

Francuski zvaničnik je naveo da je Makron rekao da će nastaviti saradnju sa svim zemljama Evropske unije i da je predsjednik odgovorio na pitanje novinara o odbijanju Poljske da prihvati kompromis o uslovima slanja i platama za radnike koji obavljaju poslove u drugim članicama EU.

Predsjednik Francuske danas je tokom posjete Bugarskoj kritikovao Poljsku da se samoizoluje i ide protiv smjera EU.

Povodom odlučnog odbijanja Poljske da prihvati kompromis o uslovima slanja i platama za radnike koji obavljaju poslove u drugim članicama EU kazao je da su Poljaci zaslužili više nego što im nudi vlada Beate Šidlo.

Dok Poljska odlučno odbija tu smjernicu jer smatra da bi njena preduzeća prestala da budu konkurentna na evropskom tržištu kada bi radnike koje šalju poljska preduzeća morala da plaćaju makar minimalno kao lokalne radnike, recimo u Francuskoj ili Njemačkoj, Češka i Slovačka su izrazile spremnost za kompromis.

"Tokom posljednje godine smanjile su se zarade slovačkih radnika koje preduzeća šalju na poslove u zemlje EU. To znači da su prije svega velika preduzeća odlučila da ne dijele svoj profit sa radnicima i to nas je navelo da promijenimo stav", objasnio je ove sedmice slovački ministar rada i socijalnih pitanja, Jan Rihter.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније