Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

25. 08. 2017. 10:03 >> 09:34
8

POLJSKA PREMIJERKA

"Ruske vježbe prijetnja za NATO"

Poljska premijerka Beata Šidlo optužila je Rusiju da velikim vojnim manevrima u Bjelorusiji u septembru vrši pritisak na Poljsku i baltičke zemlje i da su te vojne vježbe i demonstracija sile Rusije i realna prijetnja za susjede u NATO.

"Pratimo to, ne samo ja. U razgovorima sa kolegama, posebno iz baltičkih zemalja pričali smo o tome i svi smo uvjereni da je to s jedne strane demonstracija sile, ali sa druge strane je to realna opasnost za naše zemlje", kazala je sinoć premijerka poljskim medijima uoči današnjih razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Varšavi.

Stoltenberg je sinoć započeo posjetu Varšavi susretom sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom a glavna tema razgovora bila je implementacija odluka samita NATO u Varšavi prošle godine o pojačanjima za istočno krilo NATO na granicama prema Rusiji, saopštila je kancelarija poljskog predsjednika.

"Apelujemo na Rusiju da u potpunosti ispoštuje dokument OEBS-a i da ne koristi pravne začkoljice kao što su munjeviti manevri ili razna komandovanja za nešto što su u stvari jedne vojne vježbe", kazao je u Varšavi Stoltenberg, javlja poljska televizija Polsat.

Stoltenberg je podsjetio da NATO redovno poziva Rusiju na manevre i vojne vježbe zapadnih saveznika jer je to način da se gradi poverenje.

"Rusija nikada, nijednom od kraja Hladnog rata, nije pozvala nijednog saveznika iz NATO-a na bilo koje svoje vojne vježbe", kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO rekao je da je Belorusija sada uputila poziv da NATO pošalje dvojicu posmatrača i to tokom pet dana koji su određeni za goste visokog ranga a Rusija je pozvala goste iz NATO na jedan takav dan na manevrima Zapad 2017 ali da NATO još uvijek nije odlučio da li će ih poslati.

"Posmatranje manevara tokom dana za goste nije pravo posmatranje. NATO traži efikasniji način posmatranja manevara Zapad 2017", kazao je Stoltenberg.

Rusko-bjeloruski manevri održaće se od 14. do 20. septembra u Bjelorusiji i u njima prema zvaničnim najavama učestvuje 12.700 vojnika od čega oko 3.000 ruskih.

U Varšavi i prijestonicama baltičkih zemalja vlada uznemirenje zbog podozrenja da bi Rusija mogla i nakon manevara da ostavi neke svoje vojnike u Belorusiji a litvanske vlasti su čak izrazile bojazni da će manevri mobilisati čak 100.000 vojnika.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније