Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 07. 2017. 22:10 >> 21:44

TRAMP NAJAVIO

Bez transrodnih osoba u vojsci SAD

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp najavio je da neće dozvoliti transrodnim osobama da služe u američkoj vojsci, u bilo kom svojstvu.

"Poslije konsultacija sa mojim generalima i vojnim ekspertima, želim da vam stavim do znanja da vlada Sjedinjenih Američkih Država neće prihvatiti, niti dozvoliti transrodnim osobama da služe u američkoj vojsci, u bilo kom svojstvu", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu, prenio je Rojters.

Ministar odbrane SAD Džejms Matis odložio je početkom jula za šest mjeseci dozvolu transrodnim osobama da se pridruže američkim oružanim snagama, rekla je portparolka Pentagona Dejna Vajt.

Vajtova je, u saopštenju, navela da je Matis prihvatio preporuku da do 1. januara odloži prihvatanje prijava za oružane snage koje su podnijele transrodne osobe.

Zabranu otvoreno transrodnim osobama da služe u oružanim snagama Pentagon je ukinuo 2016, pod administracijom predsjednika Baraka Obame.

Kako se navodi, bilo je očekivano da će dozvola transrodnim osobama da počnu da se priključuju oružanim snagama stupiti na snagu ove godine, ukoliko se utvrdi da su bili "stabilni" u svom polnom opredjeljenju 18 mjeseci.

Odlaganje, koje je nastupilo pod administracijom aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa, izazvalo je negodovanje onih koji se zalažu za prava transrodnih osoba.

"Razočarani smo zbog ovog bespotrebnog odlaganja zato što su danas hiljade visokoobučenih i kvalifikovanih transrodnih članova službe koji otvoreno i ponosno služe našoj naciji, pokazali da je sposobnost ispunjenja misije ono što je važno, a ne njihovo polno opredjeljenje", rekao je u saopštenju Stiven Piters, ispred Kampanje za ljudska prava.

Prošle godine, tadašnji ministar odbrane Eš Karter naveo je podatke studije koju je sprovela korporacija RAND, rekavši da je bilo oko 2.500 aktivnih transrodnih članova službe i 1.500 koji su bili u rezervi.

Nakon Trampove zabrane, Pentagon je saopštio da će "u skorijoj budućnosti" obezbijediti izmijenjeno uputstvo američkoj vojsci.

"Nastavićemo da blisko sarađujemo sa Bijelom kućom da riješimo novu smjernicu glavnokomandujućeg o transrodnim osobama koje služe u vojsci", rekao je portparol Pentagona, kapetan ratne mornarice Džef Dejvis, prenio je Rojters.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније