Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

01. 07. 2017. 13:40 >> 13:15
1

KONTROVERZNI UGOVOR

Njemačka odobrila prodaju podmornica Izraelu

Njemački nacionalni bezbjednosni savjet odobrio je prodaju Izraelu još tri podmornice koje mogu da nose nuklearno oružje po cijeni od 1,3 milijarde dolara, na osnovu sporazuma koji prati kontroverza zbog optužbi za korupciju protiv izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Izraelska mornarica trenutno ima flotu od pet njemačkih podmornica klase "delfin" koje mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama, a šesta će biti isporučena ove godine.

U toj fazi nove podmornice neće proširiti izraelsku flotu i neće stići u Izrael najmanje još jednu deceniju. One će zamijeniti stare podmornice koje otprilike tada zastarijevaju, javljaju izraelski mediji.

Te podmornice, kojima nema ravnih po sposobnosti da se kriju od neprijateljskih mornarica, dugo su bile glavni aspekt izraelske odbrambene politike.

Izraelske podmornice su navodno naoružane krstarećim raketama s nuklearnim bojevim glavama što omogućuje maloj jevrejskoj državi sposobnost takozvanog drugog udara iako vlada te zemlje nije nikada priznala, a ni porekla da posjeduje nuklearno oružje.

O sporazumu je najprije izvijestio Špigl, ali nije naveo izvor informacije. Njemački list je takođe objavio da je savjet odlučio da odustane od sporazuma ako istraga sumnji na korupciju pokaže da je bilo prestupa.

Njemačka i Izrael odvojeno su pokrenule istrage zbog optužbi da je Netanjahuov lični advokat uticao da sporazumi budu u korist njemačke kompanije TisenKrup  koju on predstavlja u Izraelu.

Vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit naredio je izraelskoj policiji da zvanično ispita aferu još novembra 2015.  nakon što su se pojavile optužbe da je na premijera uticano da kupi te podmornice preko poslovnih veza advokata Davida Šimrona sa brodogradilištem.

Kupovini se protivio dio odbrambenog establišmenta, uključujući tadašnjeg ministra odbrane Moše Jalona. Prošle godine je izraelski TV kanal 10 objelodanio da je advokat Šimron bio takođe savjetnik njemačkoj kompaniji.

Policija provjerava da li je sam Netanjahu nastojao da utiče na sporazume zbog svojih veza s advokatom. Ova istraga je poznata u Izraelu pod nazivom Slučaj 3.000 i jedna je od nekoliko istraga o korupciji za koje se Netanjahu sumnjiči.

Bivši ministar Jalon je nedavno svjedočio protiv Netanjahua u tom slučaju rekavši da je premijer bio direktno umiješan u pregovore o kupovini najmanje tri podmornice s njemačkim zvaničncima. Ti pregovori su vođeni bez učešća bezbjednosnog establišmenta, rekao je navodno Jalon.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније