Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila R.B.

04. 05. 2017. 23:38 >> 23:12

SAD

Predstavnički dom opozvao Obamaker

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je republikanski predlog zakona kojim se ukida i zamenjuje veći dio aktuelnog Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, prenio je Glas Amerike.

Predsjednik Donald Tramp obratio se javnosti u Bijeloj kući, i najprije zahvalio svim republikancima što su omogućili da zakon bude izglasan iz drugog pokušaja, i rekao da je uvjeren da će biti usvojen i u Senatu. Tramp je novi plan ocijenio kao „sjajan“ i rekao da je najvažnije to što će građani manje plaćati za zdravstveno osiguranje.

Šest nedjelja nakon neuspjelog pokušaja da se republikanski plan usvoji, za izmijenjeni predlog glasalo je 217 kongresmena, dok je 213 bilo protiv. Protiv su glasale demokrate, kao i 20 republikanaca.

To je prvi korak ka ispunjavanju dugogodišnjeg obećanja republikanaca da će ukinuti takozvani Obamaker, čije usvajanje se računa kao najveći uspjeh bivšeg predsjednika Baraka Obame na unutrašnjem planu.

Predlog zakona sada će biti upućen u Senat, gdje je njegova sudbina neizvjesna.

Ishod glasanja u Predstavničkom domu predstavlja veliku pobjedu za predsjednika Donalda Trampa koji je sa ostalim republikanskim liderima, danima pokušavao da ubijedi stranačke kolege da glasaju za predloženi zakon.

Prema analizi prvobitnog predloga zakona, koji su ponudili republikanci, dodatnih 24 miliona Amerikanaca biće neosigurano do 2026. godine, uključujući 14 miliona do naredne godine. Analizu je uradila nestranačka Kongresna kancelarija za budžet.

Republikanski predlog, pod nazivom Zakon o zdravstvenoj zaštiti Amerikanaca, predviđa ukidanje najvećeg dijela poreza iz Obamakera, uključujući i kazne za one koji nemaju osiguranje, te izdvajanje manje novca za program koji obezbjeđuje osiguranje siromašnima.

Takođe omogućava saveznim državama da odlučuju o tome da li će primjenjivati određene djelove zakona koji se, između ostalog, odnose na zdravstvenu njegu porodilja i na hitne slučajeve.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније