Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 06. 2013. 20:43 >> 20:43
1

NAKON PROTESTA

Sukob policije i demonstranata u Istanbulu

Policijske snage sukobile su se danas u Istanbulu sa oko tri stotine mladih pripadnika ljevičarskih grupa, koji su ostali poslije velikih sindikalnih protesta u blizini glavnog trga Taksim.

 

Dva glavna sindikalna udruženja Turske pozvala su danas na proteste širom zemlje kao podršku aktivistima koji se protive premijeru Redžepu Tajipu Erdoganu. Odziv je, međutim, bio neočekivano slab.

Samo nekoliko hiljada ljudi prošetalo se danas poslije podne na poziv sindikata ulicama Istanbula i Ankare kako bi oštro osudili gušenje antivladinih demonstracija koje potresaju Tursku više od dvije sedmice, prenijele su agencije.

U Istanbulu se okupilo manje od dvije hiljade ljudi, a kada su prethodno organizovali proteste 5. juna sindikati su okupili više desetina hiljada ljudi. 

Policija je predveče raščistila glavnu ulicu u kvartu Sisli, na oko 800 metara od trga Taksim koji je bio epicentar višednevnih protesta.

Pristalice jednog sindikata su se razilazile kada je oko sto policajaca u opremi za razbijanje demonstracija krenulo na njih potpomognuti s dva vodena topa, koristeći suzavac i gumene metke.

Mladi su na takvo ponašanje policije odgovorili bacanjem kamenica prije nego što su pobjegli u susjedne ulice. Demonstranti su zaustavljeni dosta prije trga Taksim kome su prilaze blokirale jake policijske snage.

Policija je istjerala aktiviste sa Taksima i susjednog parka Gezi tokom vikenda.

Turska vlada, koja želi da zaustavi proteste s kojim se suočava od 31. maja, zaprijetila je da će ugušiti demonstracije sindikata koje smatra "nelegalnim" i upozorila da bi u smirivanje situacije mogla da se uključi vojska.

Turska agencija Dogan je pokazala slike na kojima se vide kako se pristalice vlade suprotstavljaju antivladinim demonstrantima. Neki od njih su uzvikivali "ruke koje udaraju na policiju treba slomiti".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније