Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 06. 2013. 10:46   >>  10:46

NEPOSLUŠNI

Turska:Demonstranti proveli noć u parku

Demonstranti u Istanbulu oglušili su se o poziv premijera Redžepa Erdogana da se raziđu, pa je i u petak veče hiljade njih ostalo u parku Gezi, epicentru dvosedmičnih antivladinih protesta.

Erdogan je u petak pristao da suspenduje sporni plan o izgradnji i preuređenju parka, koji je bio povod za početak protesta, i pozvao demonstrante da se raziđu.

 

 

Njegov poziv je, međutim, ostao bez odziva pošto se diskusija i dogovaranje među demonstrantima odužilo do kasno u noć, a hiljade demonstranata ponovo su prostrli svoje vreće za spavanje, prenosi AFP.

Prethodno je Erdogan pozvao malu delegaciju demonstranata da ubijede hiljade drugih da se povuku iz parka.

»Idite i razgovarajte sa njima... Ne dozvolite da budemo primorani da pribjegnemo drugim mjerama«, rekao je Erdogan predstavnicima demonstranata.

On je obećao da će obustaviti sporne planove o preuređenju parka Gezi, što je i dovelo do početka protesta, a demonstranti su pozdravili njegov stav i ocijenili ga kao »pozitivan«.

»Nadam se da će sve biti gotovo do večeras«, rekao je Erdogan članovima njegove vladajuće partije Pravde i razvoja (AK), u govoru koji je emitovan juče uživo na televiziji.

On je stotinama demonstranata, koji se i dalje nalaze u parku, poručio da je vlada primila njihove poruke nakon razgovora održanih u cilju okončanja dvosedmičnih nemira.

»Ostali ste ovdje koliko ste mogli i uputili ste svoje poruke. Ako se vaša poruka tiče parka Gezi, primljena je i procijenjena. Molim vas sada da napustite park i odete kući«, kazao je Erdogan.

U sukobima tokom protesta u Turskoj poginulo je pet osoba, a skoro pet hiljada je povrijeđeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније