Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 06. 2013. 10:17 >> 10:19

DANAS SASTANAK SA ERDOGANOM

Mirno jutro u Turskoj

Turska policija sinoć je je upala na Taksim da rastjera demonstrante, upotrijebivši suzavac. Jutros mirno. Demonstranti se grupišu u parku Gezi.

Demonstranti su se sklonili od kiše koja je rano jutros počela da pada u Istanbulu, dok se policajci nalaze u autobusima. Barikade na području Taksima su uklonjene, a komunalni radnici uklonili su i zapaljene automobile kao i većinu otpada koji je ostao nakon demonstracija. Ni 16. dan demonstracija, policija neće intervenisati u parku Gezi i neće udaljavati mirne demonstrante okupljene u tom parku. Tokom sinoćnjih intervencija nekoliko kanistera sa suzavcem palo je i na područje tog parka.

Policajci su jutros odmarali u autobusima i na pločnicima, dok su se neki od njih zabavljali i sportskim aktivnostima.

Saobraćaj na Taksimu odvija se normalno, dok komumalni radnici čiste vagone metroa.

 

Jedan demonstrant privukao je pažnju dolaskom do Spomenika Republike, gdje je uprkos kiši sa turskom zastavom u ruci ostao do jutra.

Kako javlja RTS oko jedan poslije ponoći gorjele su vatre na trgu Taksim, a demonstranti ne odustaju i pored pritiska policije.

Turska policija za razbijanje demonstracija je tokom noći imam više okršaja u „džepovima" gdje se okupljaju najuporniji demonstranti i očišćen je centralni dio trga koji je bio poprište antivladinih protesta od 31. maja.

Nekoliko ljudi je prevezeno kolima hitne pomoći nakon najnovijih okršaja. Kako navodi „Foks njuz“, policija u opremi za razbijanje demonstracija je u jednom trenutku vodom iz topa polila i čoveka u invalidskim kolicima koji je nosio zastavu Turske. Erdogan je ranije optužio demonstrante da narušavanju ugled zemlje i upozorio da više neće tolerisati masovne demonstracije.

 

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan primiće danas u Ankari delegaciju od 20 predstavnika demonstranata i umjetnike poput Hasana Kacana, Gokhana Ozoguza i Necatija Sasmaza, koji u poznatoj televizijskoj seriji Dolina vukova tumači lik Polata Alemdara.

Erdogan će najprije održati sastanak sa predstavnicima više tijela Stranke pravde i razvoja, zatim će primiti delegaciju sindikata TESK, te predstavnike demonstranata. Kako saznaje Anadolija, tema svih sastanaka, uključujući i onaj sa umjetnicima biće protesti u zemlji, koji su prije 15 dana počeli zbog najavljenih građevinskih zahvata u parku Gezi na centralnom istanbulskom trgu Taksim.

Erdogan će se u četvrtak sastati sa načelnicima opština iz reda AK Partije, zatim će razgovarati i sa poznatom turskom vokalnom solistkinjom i glumicom Hajlom Avsar.

 

Izvor: Agencija Anadolija, B92

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније