Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

24. 01. 2017. 16:41 >> 16:22

RAZGOVORI O SIRIJI

Astan: O primirju i za mjesec

Pregovori sirijske vlade i pobunjenika završeni su danas u Kazahstanu dogovorom Rusije, Turske i Irana o trostranom mehanizmu za konsolidovanje primirja koje će, kako je navedeno, trajati skoro mjesec dana.

U zaključcima sa dvodnevne konferencije u Astani o ratu u Siriji, tri zemlje su saopštile da će iskoristiti svoj "uticaj" da ojačaju primirje, bez navođenja na koji način će to učiniti.

U saopštenju koje su potpisale Rusija, Turska i Iran, pod čijim su se pokroviteljstvom vodili razgovori, ocijenjeno je da dogovor uspostavljen u Astani otvara put političkim pregovorima koji će biti održani 8. februara u Ženevi.

Rusija, koja podržava sirijsku vladu, i Turska, koja je saveznik opozcije u Siriji, posredovale su dogovoru o krhom prekidu vatre 30. decembra. Iran, koji podržava vladu Sirije, pozdravio je tada primirje koje je umanjilo nasilje u toj zemlji, a koje je ipak nastavljeno, za šta su zaraćene strane okrivile jedna drugu.

Ministar spoljnih poslova Kazahstana, Kairat Abdrahmanov pročitao je posljednje saopštenje na kraju sastanka kojem su prisustvovale zaraćene strane. Pregovori su, međutim, bili indirektni, uz posredovanje izaslanika UN za Siriju.

U posljednjem saopštenju nakon sastanka navedeno je da će tri zemlje "tražiti konsolidovanje primirja konkretnim koracima i koristeći uticaj svih strana i dogovorile "da uspostave trostrani mehanizam za nadzor i obezbijediti potpuno poštovanje prekida vatre, spriječiti bilo kakvu provokaciju i utvrditi sve modalitete prekida vatre".

U saopštenju se navodi da će tri zemlje nastaviti zajedničke napore u borbi protiv ekstremista Islamske države i ogranka Al Kaide u Siriji.

Pobunjenici su pozvani da se odvoje od grupe Fatah al Šam koja je povezana s Al Kaidom.

Obraćajući se novinarima, izaslanik vlade Sirije na mirovnim pregovorima u Astani i ambasador te zemlje pri UN, Bašar el Džafari ocijenio je konferenciju kao uspješnu u cilju konsolidovanja prekid vatre u toj ratom razorenoj državi.

El Džafari je rekao da je njegova vlada činila sve što je bilo u njenoj mogućnosti da "ukloni prepreke" na pregovorima u Astani.

Ubrzo poslije njega, predstavnik sirijske opozicije Osama Abo Zajd je rekao da su pobunjenici imali rezerve prema posljednjem saopštenju jer Iran, koji se, kao je naveo, bori uz vladu, ne treba da se smatra pokroviteljem pregovora, već stranom u sukobu.

Mirovni pregovori o Siriji nastavljeni su danas u Astani, nakon što su juče, prvi dan razgovora, obje strane iskoristile za međusobne optužbe i uvrede.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније