Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

03. 12. 2016. 10:42 >> 10:19
4

POROŠENKO PORUČIO

Ukrajina neće verzije sovjetskog kolonijalizma

Ukrajinski predsjednik, Petro Porošenko upozorio je tokom posjete Varšavi da Ukrajina odbija da bude sovjetska kolonija i da se bori da sahrani ideju Sovjetskog Saveza koja još postoji u glavama i mislima ljudi.

"Ukrajina je prije 25 godina jasno rekla šta želi. Nijesmo htjeli da budemo sovjetska kolonija. Ukrajina je željela da bude demokratska država, pravna država, evropska država. Prošlo je 25 godina, ali ta težnja Ukrajinaca samo je ojačala. Stare, ali ni nove verzije sovjetskog kolonijalizma nijesu za nas. Za nas je najvažnija ujedinjena Evrope", kazao je sinoć Porošenko na Forumu liderstva u Varšavi na kome je učestovovao sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom.

Porošenko je rekao da Sovjetski Savez još nije sahranjen jer živi još u glavama i mislima nekih ljudi.

"Sada se Ukrajina bori da Sovjetski Savez sahrani u glavama i mislima ljudi", kazao je ukrajinski predsjednik.

Porošenko je u Varšavi u petak s predsjednikom Dudom i poljskom premijerkom Beatom Šidlo obilježio 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Poljske i samostalne Ukrajine, koju je Poljska, kako je naglasio predsjednik Andžej Duda, priznala prva.

Za ponovno izbijanje nacionalističkih izgreda na obje strane povodom različitog tumačenja uzajmnih etničkih čišćenja i pogroma civilnog stanovništva tokom Drugog svjetskog rata u današnjoj zapadnoj Ukrajini, koja je nekada pripadala Poljskoj, Porošenko je optužio Kremlj i rusku propagandu.

"Sretni smo što ruska propaganda nije uspjela da pomrači svijest i savjest Poljaka. Ogromne pare su usmjerene na vođenje propagande u Poljskoj. Očigledno je da to izaziva skrnavljenja grobova Ukrajinaca, izazivaju provokacije, toga je mnogo, a još više u Ukrajini", rekao je Porošenko.

Ukrajinski predsjednik dodao je da su na sreću oba naroda mudra i ne dozvoljavaju da ruska propaganda utiče na njihovo razmišljanje.

Da podstaknu pomirenje bez obzira na različito tumačenje traumatičnih poglavlja bliže istorije i uloge ukrajinskih nacionalista i njihove Ustaničke armije za koju poljski istoričari najbližu paralelu nalaze u etničkim čišćenjima i zločinima hrvatskih ustaša nad civilnim stanovništvom u Drugom Svjetskom ratu, dvojica predsjednika pokrenula su inicijativu da pronađu ljude koji nijesu podlegli zlu i spasavali su pripadnike drugog naroda.

Po ugledu na titulu Pravedni među narodima svijeta, koju Izrael dodjeljuje pripadnicima drugih naroda koji su tokom holokausta spasavali Jevreje, Poljska i Ukrajina će zajedno odlikovati Ukrajince koji su spasavali Poljake i obrnuto u vrijeme nacionalističkih pogroma u zapadnoj Ukrajini.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније