Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 06. 2013. 17:50 >> 17:50

ŽRTVE, EVAKUACIJE

Evropa vodi bitku s poplavama

Evropa vodi bitku s najgorim poplavama koje su je pogodile posljednjih godina. Poplavljene su Njemačka, Austrija i Češka, Mađarska je proglasila "vanredno stanje" jer vodni talas stiže Dunavom.

Budimpešta se priprema za rast vodostaja Dunava veći od rekordnog iz 2002. godine, kada su Srednju Evropu pogodile katastrofalne poplave.

"Po posljednjim podacima, veliki vodostaj će doći u ponedjeljak, sa nivoom od 875 centimetara", saopštilo je MUP Mađarske. Dunav je 2002. godine dostigao vodostaj od 849 centimentara.

Njemački mediji javljaju da djelovi te zemlje ovakve poplave nisu vidjeli stoljećima! U Njemačkoj, Austriji i Češkoj poplave su odnijele najmanje 14 života. Desetak ljudi nestalo je u bujicama.

Najviše poginulih ima u Češkoj, gdje je osam osoba smrtno stradalo, dok su u Njemačkoj poginule najmanje tri, u Austriji najmanje dvije osobe, a u Švajcarskoj jedna osoba.

U Češkoj je evakuisano više od 19 hiljada ljudi. U Češkom glavnom gradu strahuju od reprize katastrofalnih poplava iz 1997. i 2002. godine.

Vodostaj Dunava u Austriji danas će dostići vrhunac u Beču, dok okolnim gradovima prijeti dalji porast vodostaja. Jedan most u Beču je poplavljen od juče, kao i neki restorani nadomak Dunava, dok bi mreža posebne kanalizacije trebalo da spasi grad od poplave.

Slovačka na svom dijelu toka Dunava očekuje da poplavni talas iz Njemačke i Austrije. Gradonačelnik Bratislave Milan Ftačnjik proglasio je juče vanredno stanje.

Sjutra veče se u Bratislavi očekuje poplavni talas iznad deset metra, dok je Dunav jutros dostigao vodostaj od 9,68 metara, što hidro-meteorolozi procjenjuju kao "stogodišnju poplavu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније