Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 06. 2013. 15:06 >> 15:06

REKORDNI NIVO DUNAVA

Evropa u borbi s poplavama, voda se povlači

Vrh poplavnog talasa u Mađarskoj stigao je u Baju na 150 kilometara južno od Budimpešte, gdje je Dunav dostigao rekordni nivo od 9,88 metara.

 

„Danas možemo prvi put da kažemo da možemo da pobijedimo poplave zbog čega moramo da se borimo još jednom u Baji", izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Iako je Dunav dostigao „opasan nivo“ u Mađarskoj, rijeka je nastavila da se povlači kod Budimpešte, gdje je danas na nivou od 8,2 metra u odnosu na 9,0 metara koliko je vodostaj bio pre dva dana. I u Nemačkoj su poplave danas počele da jenjavaju.

Vodostaj Elbe se stabilizovao na oko 9,5 metara kod grada Louenburga, na 40 kilometara jugoistočno od Hamburga, i dalje je skoro dva puta viši od normalnog.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće u četvratak s čelnicima 16 saveznih država o načinima za oporavak od poplava, pošto je danas otišla u četvrtu posjetu ugroženom jugu i jugoistoku zemlje.

Merkelova je, prema programu, trebalo da je stigla u Louenburg, čiji je živopisni centar pod vodom, a zatim da nastavi ka gradu Hicaker, gdje je postavljen nasip poput zida koji, za sada, drži vodu i štiti istorijski centar tog donjosaksonijskog grada.

Međutim, železnički saobraćaj između Berlina i gradova na zapadu je preusmjeren zbog poplavljenih šina i zatvaranja mosta u Saksonija-Anhaltu, što je dovelo do kašnjenja vozova i po dva sata na nekim željezničkim linijama, navodi AFP.

Poplave su odnijele najmanje 19 ljudskih života u centralnoj Evropi.

 

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније