Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

29. 01. 2018. 23:22 >> 22:46

PROGNOZE ZA EVROPU

Godišnja šteta od poplava najmanje 15 milijardi

Nakon što su višenedjeljne obilne padavine donijele rast vodostaja Sene, po drugi put u posljednje dvije godine, naučnici upozoravaju da će se Evropa u budućnosti suočavati s poplavama zbog globalnog zagrijevanja.

Šteta od poplava u Evropi biće više nego udvostručena na oko 15 milijardni eura godišnje, čak i kada su u pitanju najoptimističnije prognoze, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Klajmat (Climate).

U najboljem mogućem slučaju zagrijevanje će biti zadržano u prosjeku na 1,5 stepen Celzijusa, a broj ljudi pogođenih poplavama biće povećan za 86 odsto 650.000 godišnje, kazali su autori članka, prenijela je agencija Frans pres.

"Užasan scenario" sa zagrijevanjem od tri stepena predviđa da će šteta od poplava u Evropi biti povećana za 145 odsto na oko 17 milijardi eura godišnje, a biće pogođeno oko 780.000 ljudi, odnosno 123 odsto više.

Pariski sporazum o klimi usvojen je u decembru 2015. godine s ciljem da se globalno zagrijevanje ograniči u prosjeku na dva stepena u odnosu na predindustrijski period.

Naučnici su naveli da se Zemlja već zagrijejala za jedan stepen u prosjeku, a da će se, čak i ako sve države ispune obaveze, planeta zagrijejati za najmanje tri stepena.

Zajednički istraživački centar (JRC) Evropske komisije učestvovao je u posljednjem istraživanju.

Poplave su već među "najskupljim" prirodnim katastrofama koje pogađaju Evropu, dodaje Frans pres.

Vodostaj rijeke Sene jutros je dostigao vrhunac u Parizu i voda sada prijeti gradovima nizvodno, prenijela je ranije danas agencija AP.

Nacionalna agencija za praćenje poplava saopštila je da je vodostaj jutros dostigao očekivanih 5,84 metra što je četiri metra iznad normale. Sena je rekord od 8,62 metra postavila 1910. godine.

Voda je počela da opada, ali će to biti jako sporo i očekuje se da će vodostaj početi da opada sjutra, ali će još nedjeljama biti visok.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније