Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.M.Lj.

27. 10. 2016. 08:45 >> 08:27

ZA 2017.

Evropski parlamentarci traže veći budžet EU

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se, uprkos prijedlogu Komisije, traži povećanje predviđenog budžeta Evropske unije za 2017. i to na 160,7 milijardi eura za programe i obaveze i 136,7 milijardi eura za plaćanja.

 

Evropski parlamentarci nijesu prihvatili prijedlog Evropske komisije za smanjenje budžeta, na čemu insistira Evropski savjet, već traže dodatna sredstva za zapošljavanje mladih, podsticanje privrednog rasta i pomoć trećim zemljama u cilju ublažavanja posljedica migrantske krize.

Njihov zahtjev podrazumijeva povećanje od 4,1 milijarde eura u odnosu na prvobitan pijredlog Evropske komisije za programe i obaveze, odnosno dodatnih 2,5 milijardi eura za plaćanja.

"EU se suočava sa izazovima bez presedana. Želimo da to zaista sve riješimo i zbog toga nam je potreban budžet koji će odgovoriti tim izazovima", izjavio je prilikom glasanja o budžetu EU za 2017. njemački poslanik Jens Gejer.

Konkretno, Evropski parlament traži dodatnih 1,5 milijardi eura kako bi se pomoglo mladima koji traže posao, kao i 1,24 milijarde eura više iz EU budžeta za infrastrukturne i istraživačke projekte.

Istovremeno parlamentarci su odbili smanjenje sredstava namenjenih za pomoć trećim zemljama u cilju rješavanja posljedica izbjegličke i migrantske krize, ali i tražili dodatnih 600 miliona eura za evropski sektor poljoprivrede koji se bori sa posljedicama ruskog embarga i krizom u mljekarskoj industriji.

Evropski parlament inistira i na jačoj budžetskoj podršci sektoru kulture i medija u EU.

Evropski parlament i Evropski savjet bi u naredne tri nedjelje trebalo da kroz pregovore postignu dogovor o budžetu EU za 2017. koji bi zatim bio i zvanično izglasan.

Ukoliko do dogovora ne dođe do 17. novembra, Evropska komisija je dužna da predstavi novi nacrt budžeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније