Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

10. 10. 2016. 16:59 >> 16:38
2

POSLIJE RATA

Njemačka: Nacisti dominirali u pravosuđu

U Njemačkom ministarstvu pravde poslije Drugog svjetskog rata bivši nacisti činili su i do 80 odsto kadrova, što je veći broj nego što se do sada pretpostavljalo, otkrila je danas objavljena studija u Njemačkoj.

"Broj nekadašnjih članova NSDAP (Nacional-socijalističke partije njemačkih radnika) u Ministarstvu pravde nije opao nakon rata kao što se pretpostavljalo, već je čak i povećan '50-ih godina", izjavio je jedan od organizatora istraživanja Kristof Saferling za dnevnik Zidojče cajtung.

"Nijesmo očekivali da će broj biti tako visok", priznao je Saferling.

Vrhunac je dostignut 1957. kada su nekadašnji članovi Nacionalsocijalističke partije činili 77 odsto vodećih funkcionera pravosudne uprave, pokazalo je istraživnje pod nazivom Dosije Rozenburg, po imenu zgrade koja je od '50-ih godina bila sjedište Ministarstva pravde u Bonu, tadašnjoj Zapadnoj Njemačkoj, na koju se studija i odnosi.

Ovo masovno prisustvo nekadašnjih nacista u pravnom aparatu djelimično objašnjava spor rad njemačkog pravosuđa na suđenjima za zločine organizovane tokom Hitlerovog režima. Tek tokom prethodnih godina, decenijama nakon pada Trećeg Rajha, povećava se broj ovakvih procesa.

Od 170 osoba koje su od 1949. do 1970. bile na upravnim položajima u ministarstvu, 90 je bilo iz Nacionalsocijalstičke partije, navela je za javni radio Dojčlandfunk nekadašnja ministarka pravde Sabina Lojthojser-Šnarenberger, od koje je 2012. i potekla inicijativa za istraživanje.

Navela je da je 34 službenika ministarstva pravde čak pripadalo nacističkim SA divizijama, i to visoko prisustvo bivših nacista objasnila potrebom za iskusnim kadrovima u izgradnji pravnog aparata.

Ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova nijesu toliko masovno koristila nekadašnje nacističke funkcionere.

"Pravnici nacističkog doba nastavili su da pokrivaju nekadašnje nepravde" i da štite nekadašnje kolege, umjesto da pokušavaju da ih razotkriju, rekao je ministar pravde Hajko Mas za dnevnik Zidojče cajtung.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније