Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

02. 09. 2016. 20:49 >> 20:28

SZO UPOZORAVA

Zika ostaje opšta opasnost jer se i dalje širi

Epidemija virusa "Zika" ostaje "opšta opasnost" jer se širi i na nove zemlje, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Pošto se komisija SZO ove nedjelje sastala da procijeni situaciju, njen predsjednik Dejvid Hejman je izjavio da je "Zika" i dalje "opšta opasnost" jer se još ne znaju svi rizici od te infekcije.

SZO je navela da stručnjaci još ne znaju koliko je taj virus opasan za trudnice, odnosno po fetus.

Virus je prisutan u više od 70 zemalja svijeta.

Za sada ne postoji poseban lijek za tu bolest. Liječe se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po tijelu.

Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana poslije uboda komaraca koji su osnovni prenosioci zaraze, a bolest traje do nedjelju dana i obično ne ostavlja posljedice. U rijetkim slučajevima oboljeli od Zike kasnije dobijaju Gulen-Bareov sindrom slabljenja mišića.

Virus identifikovan 1947. u šumi Zika, kod Entebea, u Ugandi, za sada je najrasprostranjeniji u područjima Azije i Afrike s najviše komaraca, a do prošle godine se smatralo da ne može da izazove teže posljedice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније