Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 05. 2013. 08:50 >> 12:11

INDIJA

Maoistički pobunjenici ubili 17 ljudi

Broj poginulih kada je oko 200 maoističkih pobunjenika aktiviralo nagaznu minu i otvorilo vatru na konvoj lokalnih lidera u Imdiji porastao je na 28, a ranjenih na 24. Visoki zvaničnik policije M. Gupta je izjavio da se napad dogodio u oblasti Sukma, oko 345 kilometara južno od Rajpura, glavnog grada države Čatisgara.

Konvoj je napadnut u šumovitoj oblasti kada su se članovi Kongresne stranke vraćali u Rajpur poslije predizbornog skupa, rekao je zvaničnik policije Ram Nivas.

Među poginulima su dva lidera stranke i pet policajaca, kazao je R. K. Vidž iz policije. Ostale žrtve su pristalice stranke.

"Mi smo očajni", izjavila je predsjednica Kongresne stranke Sonja Gandi, rekavši da je to bio "kukavički napad" na demokratske vrijednosti zemlje, prenio je AP.

Premijer Manmohan Sing je izjavio da će vlada preduzeti oštre mjere protiv počinilaca.

Policija je jednog od poginulih identifikovala kao Mahendru Karmu, lidera Kongresne stranke u državi Čatisgara i osnivača lokalne paravojne formacije Salva Džudum za borbu protiv maoističkih pobunjenika, koja je optužena za zločine nad autohtonim stanovništvom koje se nalazi na dnu strogo podeljenog indijskog društva.

Ranjeni članovi Kongresne partije, među kojima je i bivši ministar Viđa Čaran (83), prebačeni su u bolnicu, navela je policija.

Policija je danas pronašla još 11 tijela blizu mjesta zasjede, pa je broj žrtava porastao na 28. Među njima su i tela lokalnog lidera Kongresne strane i njegovog sina. Pre toga se mislilo da su ih napadači oteli, rekao je Alok Nat iz policije.

Indijski mediji su objavili da su napadači blokirali put stablima i tako primorali konvoj da se zaustavi. Zatim su aktivirali nagaznu minu koja je raznijela jedan automobil. Posle toga su otvorili vatru na lidere i pristalice Kongresne stranke i pobjegli.

Kongresna stranka je vodeća opoziciona partija u državi Čatisgara. Ona je intenzivirala političke aktivnosti uoči izbora u toj indijskoj državi koji treba da budu održani najkasnije u decembru.

Pobunjenici zvani naksaliti bore se protiv indijskih vlasti više od četiri decenije i traže zemlju i radna mesta za seljake koji obrađuju iznajmljenu zemlju i za siromašne. Ime su dobili po selu Naksalbari u Zapadnom Bengalu gdje je pokret nastao 1967. godine.

Oni su bili inspirisani kineskim komunističkim revolucionarnim liderom Mao Cedungom i podržalo ih je raseljeno plemensko stanovništvo koje je protiv korporativne eksploatacije i korupcije.

Premijer je rekao da pobunjenici predstavljaju najveću unutrašnju prijetnju po bezbjednost zemlje. Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, oni su prisutni u 20 od ukupno 28 indijskih država i u njihovim redovima se nalaze hiljade boraca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније