Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr,I.Š. ]

21. 07. 2016. 08:29 >> 09:54
5

NJEMAČKA TRAŽI

Turska da ukine vanredno stanje

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Valter Štajnmajer pozvao je Tursku da ograniči vanredno stanje nametnuto nakon neuspjelog pokušaja puča na nužan rok te da što prije ukine tu mjeru.

 

 

 

Štajnmajer je reagovao saopštenjem na proglašenje vanrednog stanja, tražeći od turske vlade da očuva vladavinu prava i osjećaj za proporcionalnost u odgovoru na pokušaj puča.

"Uvođenje vanrednog stanja još je jednom pokazalo da pokušaj puča ima dubok uticaj na tursku politku i društvo", rekao je Štajnmajer i dodao da Njemačka nastavlja da poziva Tursku da se uzdrži u reakciji na neuspjeli puč.

"Vlada može djelovati samo ako je počinjen protivzakonit čin koji se može dokazati, ali ne i u slučaju sumnje u političku sklonost", rekao je."Ključno je da se uvođenje vanrednog stanja ograniči na nužan rok i prekine što prije", rekao je Štajnmajer.

Takav je pristup, dodao je, u interesu Turske jer bi sve drugo razorilo zemlju i oslabilo je i na unutrašnjem i na vanjskom planu.

Trajanje izvanredno stanja - tri mjeseca

 

 

Podsjetimo, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je juče vanredno stanje koje će trajati tri mjeseca.Učinio je to nakon neuspjelog vojnog puča, koji je otpočeo u petak naveče, a ugušen je u subotu ujutro.

Nakon propalog vojnog udara uslijedila je nazapamćena čistka u svim segmentima društva. Prema zadnjim izvještajima, uhapšeno je ili smijenjeno više od 60.000 ljudi.

"Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, boriću se da vojsku očistimo od svih virusa", rekao je Erdogan.Erdogan je one koji su poginuli boreći se za vrijeme državnog udara prozvao "mučenicima" a izjavio je da narod nikada ne bi trebalo da zaboravi "hrabrost i žrtvu" onih koji su izgubili svoje živote".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније