Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 08. 2015. 18:33 >> 18:26

ZBOG MITA

Bivša južnokorejska premijerka ide u zatvor

Vrhovni sud u Seulu potvrdio je zatvorsku kaznu bivšoj južnokorejskoj premijerki Han Mjang-suk, koja je osuđena u nižem sudu zbog primanja mita, rekli su danas sudski zvaničnici.

 

 

 

Vrhovni sud odbacio je žalbu Han Mjang-suk, koja je 2013. osuđena na dvije godine zatvora zbog primanja 758.850 dolara mita od jednog poslovnog čovjeka, navedeno je iz suda i kabineta bivše premijerke.

Han je izbjegla odlazak u zatvor od 2013. kada je uložila žalbu na presudu. Zvaničnici navode da je odluka Vrhovnog suda konačna.  

Han, 71, je kao prva žena na mjestu premijera u Južnoj Koreji, bila premijerka 2006. i 2007. godine za vrijeme bivšeg liberalnog predsjednika No Mu-Hjena, koji je izvršio samoubistvo 2009. u jeku odvojenog skandala o podmićivanju. Ona je odbacila sve optužbe tvrdeći da je istraga politički motivisana, i da iza nje stoje konzervativci koji su došli na vlast poslije Noove vlade početkom 2008. godine.

"Danas sam postala zatvorenik, okovana političkim ugnjetavanjem. Poštovaću odluku suda, ali je, nažalost, ne mogu prihvatiti", navela je Han u saopštenju.

Han, koja je veliki borac za prava žena, takođe je bila prva južnokorejska ministarka za rodnu ravnopravnost i porodicu za vrijeme pokojnog predsjednika Kim Dae-junga, Noovog liberalnog prethodnika, i ministarka za životnu okolinu za vrijeme predsjednika Noa. 

Ona je krajem 1970-ih provela dvije godine u zatvoru pod tadašnjom autoritarnom vladom zbog navodne umiješanosti u prokomunističke aktivnosti, ali njen rad je kasnije priznat kao dio napora za demokratizaciju.

Mjesto premijera u Južno Koreji je drugo po važnosti u zemlji, ali je to uglavnom ceremonijalna funkcija. Vlast je koncentrisana u predsjedništvu, mada premijer preuzima vođstvo zemlje ako predsjednik bude onesposobljen.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније