Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

15. 06. 2018. 22:10 >> 22:00

TEMA JUTRA

Tradicije koje nemaju budućnost

Zašto su ženski kvaliteti tradicionalno nepoželjni u Crnoj Gori? Da li je crnogorska majka prenaglašeno zaštitnički nastrojena prema sinovima? Zašto se pokazivanje osjećanja smatra slobošću i koje su posljedice potiskivanja istih? Zašto se u CG tradicionalno bježi od slabosti i nemoći, a naglašava sjaj i moć? Kojim sve krugovima/sistemima pripadamo i kako je tradicija plemeske kulture još uvijek vidljiva u našoj zemlji? Da li je to destruktivno? Naša gošća biće psihološkinja i terapeutkinja Sanela Fehović.

U nastavku:

Institut za Socijalnu i Obrazovnu Politiku iz Nikšića predstaviće u našem programu projekat "Škola demokratske pismenosti" koja je iz oblasti ljudskih prava pet najranjivijih društvenih grupa. Govorićemo i o projektu "Convict" koji će Institut sprovesti u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), a tiče se edukativnih programa koje će Institut sprovesti s ciljem bolje reintegracije zatvorenika po izlasku. Naši gosti biće direktor Instituta Mitar Radonjić i koordinatorka projekata Valentina Stankov.

Ekipa sa terena izvještava uživo iz Budve, sa Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona. Naš sagovornik biće guverner Centralne banke Crne dr sc. Radoje Žugić.

Izještavamo uživo i iz Bara, počinje 31. Barski ljetopis. Trajaće do 12. avgusta, a obuhvatiće 75 programa iz domena književne, likovne, muzičke i pozorišne umjetnosti.

U EU kutku govorimo o novom projektu u Opštini Danilovgrad u sektoru civilne zaštite vrijednosti 960.000 eura, koji će se realizovati sa partnerima iz Albanije i Italije. Planirana je izgradnja Regionalnog trening centra, nabavka opreme za službe zaštite Danilovgrada i Nikšića i Gorsku službu spasavanja. Naš gost biće menadžer Opštine Danilovgrad Darko Mrvaljević.

Potreba za fizičkom aktivnošću djece i mladih danas je izraženija nego ikad. Nivo fizičke aktivnosti nije na zadovoljavajućem nivou, ni po obimu ni po intenzitetu, a posebno su ugroženi mladi u urbanim sredinama. Upravo tim povodom, Crnogorski školski sportski savez organizuje okrigli sto na temu "Školski sport u Crnoj Gori, kojim putem dalje". Naš gost biće predsjednik organizacije dr sc. Dragan Drobnjak.

Najavljujemo 5. Podgorički triatlon Plavnica 2018. koji se održva pod pokroviteljstvom Gradske opštine Golubovci i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, u organizaciji Triatlon kluba Podgorica. Plavnica će biti domaćin najboljim domaćim triatloncima, brojnim početnicima, kao i stranim takmičarima. Raduje posebno veliki broj debitanata iz Crne Gore, koji će se okušati u kraćim distancama. Naš gost biće predsjednik Triatlon kluba Podgorica Dušan Milošević.

Cetinjsko sportsko ljeto počinje u subotu veče u sklopu manifestacije Ljeto u Prijestonici. Ugostićemo organizatore i učesnike.

Na Vokalno etno festivalu mladih (VEF) koji je nedavno održan u Negotinu, hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Budve nagrađen je za izuzetan doprinos u njegovanju tradicionalne muzike, a diploma je pripala profesorici i dirigentici Katarini Popović koja će biti naša gošća sa svojim horom. Učenici su se takmičili u kategoriji obrada. Pjevali su i svirali pjesme iz Paštrovića i Boke a pjevaće uživo i u našem studiju.

Emitujemo i novu reportažu putopisca Edina Krnića.

Za specijlitete u redovnoj kulinarskoj rubrici "Ukusi jutra", zadužena je šefica kuhinje Slađana Šoć. Pripremaće rižoto sa šargarepom i dimljenom pastrmkom.

U Jutarnjem i servisne informacije, aktuelnosti, zanimljivosti, priče sa terena, i redovne rubrike: Dogodilo se na današnji dan, Kulturni vodič, Dječiji kutak, Meridijani, Ukusi jutra, priče sa portala www.rtcg.me.

Urednica i voditeljka emisije: Marija Razić

Urednica redakcije Jutarnjeg programa: Ljiljana Savić
e-mail: jutarnjivikendom@ rtcg.org
Broj telefona redakcije: 020 224 991

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније