Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 04. 2013. 22:13 >> 22:12

SPORAZUM BEOGRAD - PRIŠTINA

Tači pred poslanicima o sporazumu

Kosovski premijer Hašim Tači u izlaganju pred poslanicima Skupštine Kosova izjavio da je sporazum sa Srbijom "sporazum za budućnost dvije zemlje".

"Sporazum je sporazum za budućnost, za mir i sigurnost na Kosovu i regionu. To je sporazum koji obezbjeđuje naš suverenitet na cijeloj teritoriji, rasformiranje paralelnih struktura i poštovanje Ustava i zakona Kosova u svakom dijelu države", rekao je Tači na vanrednoj sjednici parlamenta.

Sjednica je zakazana na njegov zahtjev, a na njoj on informiše poslanike o sporazumu koji su on i premijer Srbije Ivica Dačić postigli i parafirali 19. aprila.

Tači smatra da je ovo "najbolji mogući sporazum u sadašnjim okolnostima" i zatražio je od građana Kosova da se ne plaše sadržaja tog dokumenta.

Kosovski premijer je pročitao i komentarisao svaku od 15 tačaka sporazuma, tvrdeći da "nijedna od tačaka ne dovodi u pitanje teritorijalnu cjelovitost zemlje".

Predstavnici poslaničkih grupa Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova su dali podršku sporazumu, dok je lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti izrazio duboko neslaganje sa tekstom sporazuma, ističući da je ovo najgora stvar koja se mogla dogoditi.

Sem pokreta Samoopredjeljenje, sve ostale političke partije i poslaničke grupacije su podržale sporazum.

Za sada nije poznato da li će večeras kosovska skupština ratifikovati sporazum ili će samo dati saglasnost sporazumu.

Sjednica je u toku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније