Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 12. 2014. 10:34 >> 10:31
6

POSJETA BEOGRADU

Mesić: Milanović učinio uslugu Šešelju

Da se srpska vlast distancirala od Vojislava Šešelja priča oko njega ne bi postala poligon za pokazivanje mišića u Hrvatskoj, ocjenjuje Stjepan Mesić.

 

Bivši predsjednik Hrvatske je u intervjuu za “Danas“ rekao da je Šešeljeva snaga marginalna, ali da on u Beogradu uspijeva da okupi dvije do tri hiljade pristalica, propovjeda mržnju i zagovara novi rat.

On je istakao da odluka premijera Hrvatske Zorana Milanovića da ne posjeti Beograd 16. decembra ide u službu propagandno-političkog prepucavanja na liniji Zagreb-Beograd, što ne koristi nikome, ali sigurno raduje samog Šešelja.

“Svi njegovi istupi pokazuju kako je riječ o neuravnoteženom čovjeku, ali ne do te mjere da ne bi bio svjestan onoga što govori i odgovoran za to. Ova konstatacija važi za Šešelja danas, jednako kao i za Šešelja iz vremena ratova u kojima se raspala Jugoslavija. No, sve to ne opravdava ćutanje zvaničnog Beograda koja je nekima dobro došla da na tome dovedu u pitanje kako bilateralne odnose Zagreb - Beograd, tako i celi koncept regionalne saradnje. Ukratko - bio Šešelj marginalac, ili ne, a ja sam uvjeren da jeste, njegove istupe treba osuditi i od njih se distancirati. Da je to učinio zvanični Beograd, uvjeren sam da Evropski parlament ne bi video nikakve potrebe da se oglašava“, istakao je Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske je saglasan sa argumentima srpske strane da je Šešelj 11 godina u Haškom tribunalu širio mržnju na suđenjima, pa niko nije predlagao nikakve sankcije.

“To stoji, s tim da na izjave date na suđenju mora reagovati sud. Tako imamo još jedan argument za kritičnost prema Haškom sudu. Zašto je tolerisao takvo ponašanje? No, to je slabi argument ako se njime želi objasniti ćutanje Beograda u odnosu na ono što Šešelj sada javno govori u Srbiji. Nikada grijeh, odnosno propust jednog nije i ne može biti opravdanje za grijeh ili propust drugog. Pa tako ni ćutanje Haškoga suda na Šešeljeve izlive mržnje tokom suđenja ne može biti pokriće Beogradu za ćutanje u odnosu na iste takve izlive koji se događaju u glavnom gradu Srbije, odnosno u Srbiji“, zaključio je Mesić.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније