Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

27. 03. 2024. 13:16 >> 13:15
Čitaj mi:

OSMANI

"Z. Balkan na liniji vatre civilizacijskog sudara Zapada i Istoka"

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da region sve više postaje polje za geopolitičko nadmetanje i da je Zapadni Balkan "na liniji vatre" civiliacijskog sudara Zapada i Istoka, između demokratija i autokratija.

"Ruska vojna agresija na Ukrajinu pokazala je da je bezbjednosna arhitektura u Evropi narušena, a kako sam istakao u drugim prilikama, Ukrajina je samo prva stanica ruskih imperijalnih ambicija", rekao je Osmani na susretu sa diplomatskim korom, čime su započeli Dani NATO-a u Sjevernoj Makedoniji koji će trajati do 4. aprila.

Šef diplomatije Severne Makedonije je objasno da se "poslije Ukrajine očekuje da se ruska agresija prelije dalje ka istoku, ka Moldaviji, Kavkazu i Gruziji" i da će "naredna stanica, kako vjeruje, biti zemlje Zapadnog Balkana" i da je to razlog više za novu dinamiku u evopskoj i evrotlantskoj integraciji regiona.

"U datim geopoplitičkim okolnostima, evropski i evroatlantski integrativni procesi predstavljaju bezbjednosno pitanje i zato se snažno zalažemo za što skorije integrisanje Sjeverne Makedonije i zemalja Zapadnog Balkana u EU", rekao je Osmani.

Prema njegovim riječi, sada više nego ikada na evropsku i evroatlantsku integraciju Zapadnog Balkana treba da se gleda kao na alatku za popravljanje bezbjednosti i konsolidovanja jugoistočnog krila, kako NATO, tako i EU.

Osmani je rekao da "rat koji je Kremlj odlučio da vodi razrušio je mir u Evropi i izazva velika ljudska stradanja i uništavanja" i istakao da Sjeverna Makedonija "još jednom izražava čvrstu podršku suvereniteti u teritorijalnim integritetu Ukrajine i njenim međunarodno proznatim granicama".

Dodao je da je Sjeverna Makedonija, prema nekim statistikama, na četvrtom mjestu od zemalja članicama NATO u obezbjeđivanju vojne pomoću Ukrajini po glavi stanovnika.

"Ovo je značajan dokaz da stojimo reme uz rame sa ukrajinskim narodom u suočavanju sa izazovima ruske vojne agresije. Produžićemo sa našom podrškom sve dok je potrebno sa ciljem vraćanja mira i slobode u Ukrajjinu", rekao je ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije.

Ulazak u NATO, istakao je, Sjevernoj Makedoniji je donio "četiri godine pojačane bezbjednosti, političku i ekonomsku predvidivost", kao da "četiri godine sjedi za istim stolom sa najprosperitetnijim i najdemokratskijim zemljama svijeta".

"Sjeverna Makedonija je ispunila postavljeni cilj za 2024. da postigne prag izdvajanja dva odsto BDP za odbranu, što dodatno govori o našoj posvećenosti ispunjavanju NATO obaveza", rekao je Osmani.

Danima NATO, koji su danas započeli susretom Osmanija sa ambasadorima, Sjeverna Makedonija obilježava četiri godine članstva i 75 godina od formiranja Alijanse.

Sjeverna Makedonija je postala 30. članica NATO 27. marta 2020. godine, kada je u Vašingtonu deponovan Instrument za pristupanje Sjevernoatlantskom dogovoru.

Postupak priključenja NATO počelo je u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније