Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ RSE ]

23. 03. 2024. 13:47 >> 14:04
Čitaj mi:

od kantonalnih MUP-ova

Federalna policija BiH zatražila pojačanu policijsku prisutnost

Uprava policije entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FUP) nakon terorističkog napada u Rusiji je obavijestila kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova da preduzmu sve mjere i radnje s ciljem očuvanja sigurnosti građana i imovine s pojačanim prisustvom policijskih službenika.

Militantna islamistička skupina "Islamska država" preuzela je odgovornost za napad od petka, koji je najsmrtonosniji u Rusiji u posljednjih 20 godina.

Iz FUP-a su saopštili da su kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova obavezna eventualno bilo kakva saznanja, ako do njih dođu, a koja se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelima terorizma, odmah i bez odlaganja dostaviti Federalnoj upravi policije.

Na teritoriji koju operativno pokriva Federalna uprava policije ne egzistiraju grupe koje bi se mogle okarakterisati kao terorističke organizacije ili ćelije na osnovu važećih domaćih propisa, kao i na osnovu standarda i direktiva Evropske unije, međunarodnih konvencija, rezolucija i pravnih akata, rekli su za Radio Slobodna Europa iz FUP-a krajem 2023. godine.

U posljednjih nekoliko godina u BiH nisu zabilježeni teroristički napadi.

U izvještaju Europskog policijskog ureda (EUROPOL) za 2022. godinu navodi se da u zemljama Zapadnog Balkana postoje posticaji za radikalizaciju, zbog složenosti pitanja identiteta i religije, kao i socioekonomskih uvjeta i visoke stope nezaposlenosti.

Izvještaji navodi da u regiji nema velikih terorističkih ili nasilnih ekstremističkih skupina.

Posljednji izvještaj Stejt Departmenta o terorizmu u BiH, objavljen u novembru 2023., navodi da, iako je BiH kooperativni partner u borbi protiv terorizma, njeni kapaciteti su i dalje ograničeni i postignut je tek mali napredak. Kao izazov navodi se povratak bh. državljana iz Sirije i Iraka, njih oko stotinu.

Istaknuto je i da nije bilo prijavljenih terorističkih incidenata.

Nasilna ekstremistička ideologija i nasilne regionalne nacionalističke grupe ostaju potencijalni izvori terorizma u Bosni i Hercegovini.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније